Anasayfa /  Ekonomi

Taşeron İşçilere Kadro Son dakika / Başbakan açıkladı

Taşerona kadroda son dakika gelişmesi yaşanıyor. Türk-İş'e giden Başbakan Binali Yıldırım taşerona kadro düzenlemesinin yılsonuna kadar sonuçlanacağını açıkladı.

Abone ol
Abone ol 22 Eylül 2017 13:36

Kadro bekleyen taşeron işçilere müjde. Yılan hikayesine dönen taşerona kadro düzenlemesinde sona gelindi. Türk-İş'e giden Başbakan Binali Yıldırım, taşeron kadro düzenlemesinin yıl çıkmadan tamamlanacağını söyledi. 





"Taşeron konusu için hükümet olarak uzun süreden beri Çalışma Sosyal Güvenlik, Maliye bakanlıklarımız çalışma yürütüyor. Muhakkak bu meseleyi gündemden çıkaracağız ve çalışanlarımızı, kamuda taşeron olarak çalışanların statülerini bir kalıcı esasa bağlayacağız. Bu yıl çıkmadan bu işe noktayı koymayı hedefliyoruz."





TAŞERON İŞÇİ NEDİR?

Türkiye'de hem özel sektörde hem de kamuda çok önemli sayıda 'taşeron' adı altında çalışan var. İçlerinde memur görevlerini yapanlar da var, çok önemli pozisyonlarda olan da. Ancak birçoğunun kadrosu ya 'temizlik işçisi' ya da 'mutfak elemanı' olarak gösteriliyor. Yani kanun diliyle 'muvazaa' yapılıyor.





TAŞERON KADRO HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER





TAŞERON İŞÇİLER GÜVENLİK SORUŞTURMASINDAN GEÇECEK

Tüm taşeron işçilerin güvenlik ve arşiv araştırmasından geçeceği duyuruldu. Güvenlik ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan kişiler yeni düzenlemeden yararlanamayacak. Araştırmalarda özellikle FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle irtibatlı olup olmadıklarına bakılacak.





ÇALIŞMA SÜRESİ SINIRI VAR MI?

Kamuya alınacak personelin 12 ay boyunca ve tam zamanlı olarak görev yapıyor olması şartı aranacak.





BAŞVURU NE ZAMAN YAPILACAK?

Kapsama giren personel, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde kendi kurumlarına başvuruda bulunacak.





ALIM NASIL OLACAK?

İlgili kamu kurumları başvuruları aldıktan sonra şartların oluşupoluşmadığını değerlendirecek, memur olmanın gerektirdiği güvenlik araştırmaları da ayrıca yapılacak. Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı yasadaki gereken şartların taşınıp taşınmadığını, ihdas edilmesi gereken pozisyon sayılarını belirleyecek. Daha sonra kurum düzeyinde bir vize işlemi yapılacak. Örneğin; üniversite hastanesinde kaç kişi istihdam edilmesi gerekiyor, talep neyse ona göre hem sayı hem de isim vizesi yapılacak. Maliye Bakanlığı'nın verdiği pozisyon sayısı belli olduktan sonra bu sınav süreci işleyecek. O sınavı geçenler de pozisyonlara atanabilecek.





GÖREV DEĞİŞECEK Mİ?

Bu kişiler hangi kurumun, hangi biriminde, hangi işi yapıyorlarsa aynı işi yapmaya devam edecek. Bu kişilerin görev yerlerinde değişiklik yapılmayacak. Geçiş sürecinde kendileriyle yapılacak özel sözleşmelerde de bu husus sözleşme altına alınacak.





HERKES ALINACAK MI?

Kamu kurumlarının ihtiyaç duyduğu kadar personel alınacak.





BELEDİYELERDE DURUM NE OLACAK?

Belediyeye veya belediyenin bağlı kuruluşuna karşı bir asıl işveren yanında çalışan kişiler kapsama alınacak.





SINAVLAR NASIL YAPILACAK?

Kurumların ihtiyaçlarına göre yapılacak sınavlarla eleman alınacak. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak. Sınavın ayrıntıları tasarıda belirlenecek. Her kurumun kendi özelliğine göre bir sınav sistemi getirilecek.





HANGİ STATÜYE ALIM OLACAK?

Bugün kamuda farklı statüler var. Memur statüsü var, 4B sözleşmeli memur personel statüsü var. 4C denilen geçici personel statüsü var. Bir de 4D denilen kamu işçisi statüsü var. Taşeron işçiler 'özel sözleşmeli personel' olarak istihdam edilecekleri için yeni bir statü olacak.





KADRO GÜVENCESİ VAR MI?

3'er yıllık sözleşme dönemleri olacak. Dolayısıyla çalışan bu statüye atandıktan 3 yıl sonra sözleşmesi yenilenecek.





MAAŞLAR DEĞİŞECEK Mİ?

Taşeron işçiler halihazırda kendi çalıştıkları işlerinde ne kadar ücret alıyorlarsa onu alacaklar.





ZAM YAPILACAK MI?

Atandıktan sonra memurlar ve diğer sözleşmeli personelin tabi olduğu toplu sözleşme hükümlerine tabi olacaklar. Memurlarla aynı zam oranlarını alacaklar. EMEKLİLİK ŞARTI NE ? 4A'lı denilen SSK'lı işçilerle aynı haklara sahipler. Böylece primleri ve SSK girişleri geçerli olacak.





TAYİN VE YÜKSELME HAKKI OLACAK MI?

Özel sözleşmeli personel pozisyonunda istihdam edilecekler. Emekli oluncaya kadar bu pozisyonlarında çalışmaya devam edecekler.


Yorumlar