Anasayfa /  Ekonomi

Bizim işimiz mevsimsel

THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, işlerinin mevsimsel olduğunu belirterek "Geçen yıl son çeyrekte 386 milyon dolar kazanarak yıl içinde oluşan zararı silip süpürdük. Bu yıla da güçlü girdik. Bu yıl stratejilerimize göre gidiyor" dedi.

Abone ol
Abone ol 19 Haziran 2017 15:14

Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası'na konuk olan Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, 2016 yılında önemli parametreler yaşandığını ifade ederek, bunlardan birinin Brexit ile birlikte başlayan AB'deki iç gerilimler olduğunu söyledi.

Avrupa'nın büyük şehirlerinde meydana gelen ve Türkiye'ye de yansıyan, Türkiye'de de meydana gelen çeşitli saldırıların bir diğer parametre olduğunu belirten Aycı, bu saldırıların bütün dünyada güven ve istikrar üzerine gölge düşürdüğünü, gerilim ve saldırıların ciddi anlamda hem turizm sektörü hem insanların seyahat alışkanlıkları hem de havacılık sektörü ve onun tüm paydaşlarını etkilediğini kaydetti. 

Likiditeyi, bilançoyu, giderleri etkin yönetmenin, giderleri düşürmeye çalışmanın geçen yılın önemli konularından biri olduğunu vurgulayan Aycı, şöyle devam etti:

"Sektörümüz geçen yıl giderlerini yaklaşık yüzde 2,5 düşürebildi. THY ise yüzde 8,9'luk bir gider düşüşü kaydetti ve paydaşlarının çok ötesinde bir akıllı gider yönetimi, etkin gider yönetimi ile geçen yıl yaşanan fırtınanın üstesinden gelmeye ve buna karşı koymaya çalıştı. 337 uçaklık yolculuğumuzda, bunun içerisinde 93 geniş gövde, 231 dar gövde, 14 tane de kargo uçağımız var. Bu filomuzu ayakta tutarak, dimdik yolumuza devam ettik."

"Mayısta yolcu sayısı dış hatta yüzde 6,7, kargo ise yüzde 33 arttı"

İlker Aycı, kargodaki büyümeyi devam ettirdiklerini belirterek, yolcu gelirlerinde geçen yıl yaklaşık yüzde 8'lik düşüş yaşadıklarını, bunun sektörde yaşanan düşüşle uyumlu olduğunu söyledi.

Kargo gelirlerinde yaşanan artışa ilişkin de bilgi veren Aycı, şöyle devam etti:

"Kargoda geçen yıl yaklaşık 1 milyar dolar bandına ilk kez yükseldik. Bu yıl da bunu 1,2'ye kadar zorlayacağımız bir hedefi koyduk. Dünya üzerindeki pazar payımızı da 2023'e kadar ikiye katlamayı hedef olarak koyduk. Dünyada da ilk 5 kargo şirketinden biri olmayı hedef olarak aldık. Bu yıl mayıs ayında yolcu sayısı özellikle dış hatta yüzde 6,7 arttı, kargo ise yüzde 33 arttı. Rakamları yeniden büyütmeye, yolcu sayısını yeniden artırmaya başladık. Bu yıl yolcu sayısı taşıma hedefimiz 62,7 milyonu 69 milyona getirmek. Bunun için de tüm gayretimizle mücadele edeceğiz ve çalışacağız. Hedefimizi asla küçültmüyoruz. Hedefimizin, vizyonumuzun ne olduğunu gayet iyi biliyoruz. Biz Türkiye ekonomisinde, turizminde, havacılığında önemli bir rol ifa ediyoruz.

"Bizim işimiz mevsimsel"

2016'nın ardından yaraları sarıp bu yıla daha iyi başladıklarını ifade eden Aycı, şunları kaydetti:

"Biliyorsunuz, bizim işimiz mevsimsel. İlk iki çeyrek eksidir, son çeyrek eksidir, sektör üçüncü çeyrekte kazanır ve üçüncü çeyrekte kazandığı ile bütün yılı toparlar ve kurtarır. Bu anlamıyla biz geçen yıl son çeyrekte uçaklarımızı ilk yere indirdiğimizde, kapasite fazlası oluştuğunda, talep düştüğünde, talep arzın altında kaldığında ki bu yıllar sonra ilk kez yaşandı, 13-14 yıl sonra THY'nin ilk kez karşılaştığı bir durumdu. Türkiye, bundan 15-18 yıl önce çok krizler yaşadı, ne ekonomik krizler yaşadı, nelerin altından kalktı ama Türkiye 13-14 yıldır bu istikrara ve sürekli büyümeye, sürdürülebilir büyüme rakamlarına alıştı. THY de bu hikayenin en iyi anlatıldığı ve yaşandığı şirketlerden biriydi.

Bir yandan turizmde yüzde 30 ziyaretçi gerilemesi, bir yandan yaşanan gelişmelerin ekonomiye etkisi, bütün çevrelerde 'Türkiye'ye gitmeyin, riskli ülke' uyarılarının yapılması çok etkili oldu. Buna karşılık yaptığımız çalışmalarla yüzde 30 ziyaretçi sayısının gerilemesine rağmen sivil havacılıkta uçan yolcu sayısı sadece yüzde 8 geriledi."

Geçen yıl son çeyrekte 386 milyon dolar kazanarak yıl içinde oluşan zararı silip süpürdüklerini belirten Aycı, "Bu yıla da güçlü girdik. Bu yıl, planlamalarımıza, stratejilerimize göre gidiyor. Bu, hiçbir kırılganlık olmadığı anlamına gelmesin. Elbette güven ve istikrar ortamının sürmesi çok kritik." ifadesini kullandı. 


Yorumlar