Anasayfa /  Ekonomi

BES'ten nasıl çıkılır? BES iptali nasıl olur?

Gönüllü katılım esasına dayalı bir tür emeklilik sistemi olan BES, Türkiye'de ile 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren zorunlu hale geldi. Otomatik BES yaptırılan çalışanlar ise maaşlarından kesinti olmaması için BES'ini iptal etme ve BES'ten çıkma kararı aldı. Peki BES'ten nasıl çıkılır?

Abone ol
Abone ol 08 Mayıs 2017 14:35

Bireysel Emeklilik Sistemi, kısa adıyla BES, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcı unsurlarından biri olarak görülen emeklilik sistemidir. Aktif çalışanların, çalışma hayatları süresince kazançlarının bir kısmını biriktirerek emekli olmalarının ardından mevcut refah seviyesinin korunması amaçlanmaktadır.Gönüllü katılımı sağlayan BES, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren zorunlu oldu.

Maaşlarından kesinti yapılmasını istemeyen çalışanlar ise BES'ten nasıl çıkılır sorusunun cevabını aramaya başladı...

BES'TEN NASIL ÇIKILIR?



BES'ten ayrılmak isteyenler, ilk 2 ayın ardından sistemden çıkabiliyor. BES'ten nasıl çıkılır konusu kadar BES'ten çıkmak için nereye müracaat edilmeli konusu da BES iptali yaptırmak isteyenlerin merak ettiği bir konu. BES'ten çıkmak için çalışanlar iki ay içerisinde cayma hakkına sahip. Cayma durumunda her hangi bir maddi kayıp yaşanmıyor. Sistemden çıkan çalışanlara 10 iş günü içerisinde yatırdıkları katkı payları iade ediliyor. Bu durumda ve ilk 3 yıl içerisinde zorunlu BES'ten ayrılma durumunda devlet katkısını alma hakkı kaybediliyor. BES iptali için Resmi Gazete'de yayımlanan metin ise şöyle;

“Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin” 22/E maddesinin birinci fıkrasına göre çalışan BES iptali talebini işverene ya da şirkete posta, e-posta gibi araçlarla iletmesi gerekiyor. Çalışan BES'ten çıkma isteğini ilettikten sonra on iş günü içinde kesintilerin iade edilmesi gerekiyor. İadenin gecikmesi durumunda temerrüt faizi ile iade yapılacak.

ZORUNLU BES KİMLERİ KAPSIYOR?

T.C. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren BES sistemi, 45 yaşın altında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kamu ve özel sektör çalışanlarının tamamını kapsıyor. Otomatik katılım olarak uygulanacak BES sistemine katılımlar iş verenler aracılığıyla yapılıyor.

BES İÇİN MAAŞ KESİNTİSİ NE OLACAK?

Bireysel Emeklilik Sistemi kapsamında çalışanların brüt maaşının %3'ü net maaşından kesilecek. Örneğin brüt kazancı 5000 TL olan birinin maaşından 150 TL kesinti yapılacak. Ancak isteğe göre daha fazla kesinti talep edilebilecek. Bu kapsamda üst sınırla ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.. Sistemde kalınması durumunda ise  

her ay katkı paylarına devlet tarafından %25 oranında katkı sağlanacak.


Yorumlar