Anasayfa /  Eğitim

YKS sınav giriş yerleri açıklandı mı? 2018 YKS sınav giriş belgesi nasıl alınır? ÖSYM aday girişi

YKS sınav yerleri açıklandı mı? 2018 YKS sınavı için geri sayım başladı. Sınava katılacak olan yüzbinlerce üniversite adayı sınav giriş belgelerini araştırıyor. Peki YKS sınav giriş belgesi nasıl alınır? ÖSYM kapsamında 30 Haziran-1 Temmuz 2018 tarihlerinde yapılacak YKS sınavı hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.

Abone ol
Abone ol 19 Haziran 2018 14:10

YKS sınav yerleri açıklandı mı? 2018 YKS sınavı için geri sayım başladı. Sınava katılacak olan yüzbinlerce üniversite adayı sınav giriş belgelerini araştırıyor. Peki YKS sınav giriş belgesi nasıl alınır? ÖSYM kapsamında 30 Haziran-1 Temmuz 2018 tarihlerinde yapılacak YKS sınavı hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.





YKS sınav giriş yerleri açıklandı mı? YKS sınav giriş belgesi nasıl alınır? YKS sınavları Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 30 Haziran-1 Temmuz 2018 tarihlerinde yapılacak. İyi bir üniversiteye girmek isteyen adaylar, sınava yaklaşık 10 gün kala son çalışmalarını yapıyorlar. YKS için sınav giriş belgeleri henüz yayınlanmadı. YKS sınav yerlerinin ve giriş belgesinin ne zaman açıklanacağını sayfamızda sizlerle paylaşıyoruz. İşte 2018 YKS sınavlarından tüm detaylar.

ÖSYM'nin internet sitesinden YKS adaylarının eğitim bilgilerinin kontrol, güncelleme ve teyit işlemlerinde Kamu Kurumları İşlemleri Sistemi'nin açılmasına ilişkin duyuru yayımlandı.

Duyuruda, 2018-YKS başvurularında, e-Okul'dan eğitim bilgisi gelmeyen adayların bilgilerinin kontrol, güncelleme ve teyit işlemlerinin yapılabilmesi için Kamu Kurumları İşlemleri Sistemi'nin açıldığı bildirildi.

Adayların bireysel olarak veya ortaöğretim kurumlarının doğrudan ÖSYM'ye yapacakları değişiklik veya düzeltme talepleri kabul edilmeyeceği belirtilen duyuruda, "https://kkis.osym.gov.tr kullanıcı bilgileri https://bmis.osym.gov.tr kullanıcı bilgileri ile aynıdır. https://kkis.osym.gov.tr kullanıcı bilgilerini hatırlamayan okul müdürlükleri, bu bilgilerini, 444 6796 numaralı çağrı merkezinden öğrenebilecekler." bilgisi paylaşıldı.

2018 YKS TYT AYT YDT SINAV TARİHLERİ NE ZAMAN?

YKS’nin ilk oturumu olan TYT, 30 Haziran Cumartesi günü uygulanacak. 1 Temmuz’daki sınavın ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testleri (AYT) olacak. 30 Haziran’da düzenlenecek TYT saat 10.15’te başlayacak ve 135 dakika sürecek. Adaylar saat 10.00’dan sonra sınav binalarına, 10.15’ten sonra da salonlara alınmayacak. Adayların TYT’de sınav süresinin ilk 100 dakikası tamamlanmadan ve son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dâhil) sınav salonundan çıkmaları yasak.

YKS’nin son oturumu YDT olacak. 1 Temmuz Pazar günü yapılacak sınav 5 dilde uygulanacak.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) son oturumu Yabancı Dil Testi (YDT) olacak. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere 5 dilde uygulanacak sınav saat 15.45’te başlayacak ve adaylara 80 soru için 120 dakika süre verilecek. Sınavda her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacak. YDT’de adaya, sadece başvuruda bildirdiği dile ait soru kitapçığı verilecek. Adaylar, 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacak.

TYT’de adaylara Türkçe’den 40, sosyal bilimlerden 20, temel matematikten 40 ve fen bilimlerinden 20 soru yöneltilecek. Sorular ortak müfredata dayalı olacak.

YKS SINAV TARİHLERİ VE SAATLERİ

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT) Tarihi, Sınav Saati ve Sınav Süresi : 30 Haziran 2018 (Cumartesi), 10.15, 135 dakika

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT) Tarihi, Sınav Saati ve Sınav Süresi : 1 Temmuz 2018 (Pazar), 10.15, 180 dakika

YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT) Tarihi, Sınav Saati ve Sınav Süresi : 1 Temmuz 2018 (Pazar), 15.45, 120 dakika

YKS SINAV GİRİŞ BELGESİ NE ZAMAN YAYIMLANACAK?

YKS sınava giriş belgesi sınava günler kala çıktı alınabilecek. Adaylar, Sınava Giriş Belgelerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden sınav tarihinin 10 gün öncesinden başlamak üzere edinebilecek. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı yer alacak. Sınav giriş belgelerinin bu bilgiler doğrultusunda 20 Haziran tarihi itibariyle yayımlanması beklenmektedir.

Hiçbir aday Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giremez. Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giren adayın sınavı geçersiz sayılır.

Adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek amacı ile önceden gidip görmesi sınav günü adaya kolaylık sağlayacaktır. Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine gönderilmeyecektir.

Adaylar, sınavın ilgili oturumuna ait Sınava Giriş Belgelerinin renkli veya siyah beyaz çıktılarını sınavda yanlarında bulundurmak zorundadır. Sınavın ilgili oturumuna ait Sınava Giriş Belgesini yanlarında bulundurmayan adaylar, sınav binasına alınmayacaklardır.

Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına dikkat etmelidir. Belgenin ön yüzündeki ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler hariç ön ve arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunduğu takdirde adayın sınavı geçersiz sayılacaktır. Sınava Giriş Belgesini kaybeden adaylar, internetten yenisini edinebileceklerdir. Başvuru bilgilerini sisteme kaydeden ancak, sınav ücretini yatırmayan adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir.

Bina girişinde yoğunluğa yol açılmaması için adayların çanta ve benzeri eşyalarını sınava girecekleri binalara getirmemeleri, sınava metal aksesuar içermeyen sade bir kıyafetle gelmeleri, sınavdan en az 1 saat önce sınavın yapılacağı bina önünde hazır bulunmaları sınav salonlarına zamanında alınabilmeleri açısından son derece önemlidir.

ADAYLAR SINAVA GİRERKEN NELERİ YANINDA BULUNDURMAK ZORUNDADIR?

SINAVA GİRİŞ BELGESİ: Adaylar, Sınava Giriş Belgelerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden sınav tarihinin 10 gün öncesinden başlamak üzere edinebileceklerdir. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile fotoğrafı yer alacaktır.

Hiçbir aday Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giremez. Sınava Giriş Belgesinde yazılı olan salondan başka bir yerde sınava giren adayın sınavı geçersiz sayılır. Adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek amacı ile önceden gidip görmesi sınav günü adaya kolaylık sağlayacaktır. Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine gönderilmeyecektir.

Adaylar, sınavın ilgili oturumuna ait Sınava Giriş Belgelerinin renkli veya siyah beyaz çıktılarını sınavda yanlarında bulundurmak zorundadır. Sınavın ilgili oturumuna ait Sınava Giriş Belgesini yanlarında bulundurmayan adaylar, sınav binasına alınmayacaklardır.

Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına dikkat etmelidir. Belgenin ön yüzündeki ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler hariç ön ve arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunduğu takdirde adayın sınavı geçersiz sayılacaktır. Sınava Giriş Belgesini kaybeden adaylar, internetten yenisini edinebileceklerdir.

Başvuru bilgilerini sisteme kaydeden ancak, sınav ücretini yatırmayan adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir.

Daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki linke tıklayınız.

2018 YKS KILAVUZU

SINAVA REKOR BAŞVURU OLDU

Sınavın birinci oturumu TYT’ye 2 milyon 322 bin 421 kişi, ikinci oturumu AYT’ye ise 1 milyon 982 bin 669 kişi başvurdu. Yabancı Dil Testi’ne (YDT) girecek aday sayısı ise 128 bin 457 oldu.

SONUÇLAR TEMMUZDA TERCİHLER AĞUSTOSTA

Üniversite adaylarının yerleştirme puanları 31 Temmuz’da açıklanacak. Bu adaylar için ağustos ayı ise tercih dönemi olacak. 7-14 Ağustos tarihleri arasında üniversite tercihleri yapılacak. Eylül ayında ise yükseköğretim kurumlarında yeni öğretim yılı başlayacak.

HER SORU AYNI PUANI GETİRECEK

Uzmanların adaylara önerisi ise yaklaşık 2 hafta kalan sınava sadece test çözerek hazırlanmamaları yönünde. TYT’de her sorunun puan değeri 1.33. Yani matematik sorusundan da sosyal sorusundan da öğrencinin alacağı puan aynı. Bu yüzden de matematikte kendilerini iyi hissetmeyen öğrenciler sosyal çözerek de bu açığı kapatabilir.

ZAMAN SORUNUNU DENEMELERLE ÇÖZÜN

Adayların bu son haftalarda deneme sınavlarına girmesi ve bu sınavlarda süreyi gerçek sınavdaki gibi kullanması gerekiyor.

TEK OTURUM ODAKLI ÇALIŞMAYIN

Adayların büyük çoğunluğu TYT ağırlıklı çalışıyor. Ancak sınavın ikinci oturumu AYT yüzde 60 etkili. Bu yüzden de çalışmalarını dengeli tutmalı, sadece AYT için hazırlanmamalı.

SADECE TEST ÇÖZEREK HAZIRLANMAYIN

Sadece test çözerek sınava hazırlanamazsınız. Özellikle AYT için konu çalışmak gerekiyor. Çünkü AYT’deki soru sayıları geçen yılın yarısı kadar. Bu yüzden de birkaç konuyu içeren sorular olacaktır.

0.5 HAM PUAN DEĞİŞİKLİĞİ RAHATLATTI

BU yıl ilk kez üniversiteye giriş sınavında puanların hesaplanabilmesi için TYT’de Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden 0.5 ham puan alma şartı adaylarda endişeye neden olmuştu. Üstelik bu kural AYT için de geçerliydi. Bu kuralı yerine getirmeyen adayların puanları hesaplanmayacaktı.

YÖK, KURAL ÜZERİNE AÇIKLAMADA BULUNDU

Ancak YÖK bu kuralı değiştirdi ve tek testten yarım net çıkaranların puanlarının hesaplanacağına karar verdi. YÖK Genel Kurulu, geçtiğimiz 31 Mayıs’ta aldığı kararda “TYT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için Türkçe veya Temel Matematik testlerinin en az birinden en az 0.5, AYT’de ise ilgili puan türünün hesaplanabilmesi için gerekli testlerin en az birinden en az 0.5 ham puan almış olmaları gerek” dedi. Bunun anlamı da matematik sorularını çözmeyen adayların da puanları hesaplanacak. Bu karar, özellikle matematik sorularını yapamayacaklarından endişe eden sözelci adayları rahatlatmış oldu.




Yorumlar