Anasayfa /  Eğitim

Öğrencilere Asgari Ücret Tutarında Destek ve İş Garantisi Sağlanacak!

Öğrencilere Asgari Ücret Tutarında Destek ve İş Garantisi Sağlanacak! Tekstil ve Deri Mühendislerinin Sektöre Kazandırılması kapsamında yeni bir seminer düzenlendi. Yetişmiş insan kaynağının artırılmasına yönelik olarak "Tekstil mühendisliği oku, geleceğini doku" sloganı sayesinde düzenlenen seminere çok sayıda sektör temsilcileri ve eğitimci katıldı. Buna göre asgari ücret tutarında destek ile iş garantisi verileceği bildirildi. İşte detaylar.

Abone ol
Abone ol 21 Haziran 2019 10:25

Öğrencilere Asgari Ücret Tutarında Destek ve İş Garantisi Sağlanacak!

Tekstil ve Deri Mühendislerinin Sektöre Kazandırılması kapsamında yeni bir seminer düzenlendi. Yetişmiş insan kaynağının artırılmasına yönelik olarak "Tekstil mühendisliği oku, geleceğini doku" sloganı sayesinde düzenlenen seminere çok sayıda sektör temsilcileri ve eğitimci katıldı. Buna göre asgari ücret tutarında destek ile iş garantisi verileceği bildirildi. İşte detaylar.

Yetişmiş insan kaynağının artırılmasına yönelik olarak "Tekstil mühendisliği oku, geleceğini doku" sloganı sayesinde düzenlenen seminere çok saıyda sektör temsilcileri ve eğitimci katıldı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz seminerde paylaştığı detaylarda ise nitelikli iş gücünün karşılanması adına üniversite sınavında ilk 80 bine giren daha sonra tekstil ve deri sektörünü tercih edenlere öğrenim hayatları boyunca asgari ücrete kadar burs vereceklerini ve iş garantisi sağlanacağını ifade etti.

Ahmet Öksüz açıklamasınjda tekstil mühendisliği alanının boş kalmasının kabul edilir bir durum olmadığını ifade ederek;

"Bu durumu değiştirebilmek için Türkiye'yi ihracatla tanıştıran ve sanayileşmenin ilk adımı olan sektörümüzün geleceği için çalışmalarda bulunma sorumluluğuyla adım atmaya karar verdik. Bu doğrultuda tekstil mühendisliğine karşı oluşan negatif algıyı değiştirmek için son 1,5 yıldır çok yoğun bir gayret sarf ettik. Önce sektör olarak neler yapabileceğimizi tartıştık, ardından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile bir araya gelerek tekstil mühendisliği algısına yönelik politika belirlenmesi gereken başlıkları ortaya koyduk, üniversitelerimiz, ihracatçı birliklerimiz ve TTSİS ile çeşitli çalıştaylar düzenleyerek bir eylem planı hazırladık." dedi.

ASGARİ ÜCRETE KADAR DETSTEK

İTHİB Başkanı Öksüz açıklamasında ise;

"Üniversite sınavında tekstil mühendisliği bölümünü seçenlere burs vermeye başlıyoruz. Bunun için öncelikli şartımız tekstil mühendisliğinin, öğrencinin ilk 5 tercihinden biri olması. Sınavda ilk 20 bine girenlere net asgari ücret kadar burs vereceğiz.

20-50 bin arasında olanlar net asgari ücretin yüzde 70'i, 50-80 bin arasındaki adaylar ise net asgari ücretin yüzde 50'si tutarında karşılıksız burs imkanından yararlanacak.

Üstelik bu burs, öğrenim hayatları boyunca devam edecek ve tamamen karşılıksız olacak. Dileyen öğrencilerimize de 5 yıl süreyle iş garantisi vermeyi taahhüt ediyoruz." dedi.

İŞSİZ KALAN ÖĞRENCİ YOK

Sektör sayesinde 1 milyon kişiye istihdam sağladığını ifade eden Öksüz;

"Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörleri, deyim yerindeyse ülkemizi şampiyonlar liginde temsil ediyor. Bu başarıyı zamanında tekstil mühendisliğini tercih eden nitelikli gençlerimiz ile birlikte yakaladık. Milyon dolarlık tesislerimizin başında bugün o nitelikli tekstil mühendislerimiz var 

Tekstil mühendisliği bölümünü tercih edip de işsiz kalan hiçbir öğrenci yok. Tam tersine kendi işinin patronu birçok tekstil mühendisi var. Bizler üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde tekstil sektörümüzün geleceğini dokumak üzere yola çıktık ancak yalnızca bizim çabamız yeterli değil. Öğrencilerimizin gelecek planlarını yaparken öğretmenlerinin yönlendirmesi çok çok önemli.

Bu yüzden değerli öğretmenlerimizin de atacağı her bir ilmeğe ihtiyacımız ve bu projenin başarılı öğrencilere anlatılmasına ihtiyacımız var." dedi.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe ise bu konuda yaptığı açıklamasında; " en büyük eksikliklerimizden biri iyi yetişmiş insan gücü" dedi ve açıklamasında;

"Türkiye'de kilogram başına ortalama ihracat birim fiyatı 1,3 dolarlarda iken, hazır giyimde 14,5 dolarlardayız. Biz hazır giyim ihracatımızı 33 milyar dolara, 3 sektörün toplam ihracatını 55-60 milyar dolara yükseltebiliriz. Potansiyelimiz var, yatırım iştahımız var. Ancak en büyük eksikliklerimizden biri iyi yetişmiş insan gücü...

Gençlerimiz, ülke ekonomisinin can damarı olan bu sektörlerde çalışmak istemiyor. Üniversitelerde 13 tekstil mühendisliği bölümünün çoğunda kontenjanlar boş kalıyor. Sadece İTÜ ve Ege Üniversitesi'nin tekstil mühendisliği bölümleri kontenjanlarını doldurabiliyor. Oysa bizim sektörü günün gereklerine göre domine edecek, dönüştürecek birikime sahip mühendislere ihtiyacımız var.

Bu gerçekten hareketle hazır giyim, tekstil ve deri ihracatçıları birlikleri ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası olarak sorumluluk üstlendik. Ülkemizde tekstil mühendisliği algısını yükseltmek için YÖK ile tarihi bir protokol imzaladık. Türkiye'de bir ilk olan bu protokol uyarınca sınavda ilk 20 bine giren kardeşlerimiz tekstil mühendisliğini tercih ederlerse asgari ücret tutarında karşılıksız burs imkanından yararlanacak." dedi.


Yorumlar