Anasayfa /  Kültür sanat

Dünyaya ve büyümeye karşı romantik bir başkaldırı: Bir Aylağın Hayatından Romanı

Alman romantik Eichendorff, 19. yüzyıl insanının aksine, doğaya hükmetmenin değil, onu keşfetmenin; yolculuğun, aşkın ve maceranın hayalini kuran, bir değirmencinin işe yaramaz oğlunun maceralarını ustalıklı siyasi dokundurmalarla anlatıyor.

Abone ol
Abone ol 26 Kasım 2023 23:27

Dünyaya ve büyümeye karşı romantik bir başkaldırı.

Alman romantik Eichendorff, 19. yüzyıl insanının aksine, doğaya hükmetmenin değil, onu keşfetmenin; yolculuğun, aşkın ve maceranın hayalini kuran, bir değirmencinin işe yaramaz oğlunun maceralarını ustalıklı siyasi dokundurmalarla anlatıyor. 

Yaşamını dar kalıplar içine sıkışarak sürdürmek istemeyen bir genç, yolculuk tutkusuna karşı koyamaz. Uzak diyarların baştan çıkarıcılığına kapılmıştır; babasının değirmeninde çalışmaktansa İtalya'ya gitmeyi tercih eder. Kemanını alıp evini ve bildiği her şeyi terk ederek yola çıkar. Niyeti, dünyadaki yerini bulmaktır. 
  
Joseph von Eichendorff'un 1826'da yayımladığı Bir Aylağın Hayatından, uzakların çağrısına karşı koyamayan gezgin-aylak karakteriyle geç dönem Alman romantik edebiyatının simge eserlerinden biridir. Epik ve lirik unsurlarla müzikal bir üslup sergileyen Bir Aylağın Hayatından, dünyaya ve büyümeye karşı romantik bir başkaldırıdır. 

Kitap Adı: Bir Aylağın Hayatından 
Yazar: Joseph von Eichendorff 
Çeviri: Bilge Uğurlar - Türkis Noyan 
Yayınevi: Can Yayınları 
Dizi: Klasik 
Tür: Roman 
Sayfa Sayısı: 128 
Fiyatı: 60,00 TL 

JOSEPH VON EICHENDORFF:

1788'de Yukarı Silezya'da, bugün Polonya sınırları dahilinde bulunan Ratibor'daki Lubowitz Şatosu'nda doğdu. Alman romantizminin en önemli şairlerindendir. Babası Prusya Kraliyet Ordusu mensubu bir baron, annesi ise Silezya soylularından bir baronesti. Şövalye hikâyeleri, efsaneler ve macera romanlarıyla büyüdü. Aristokrat bir ailenin çocuğu olarak iyi bir eğitim aldı. Yazma sevgisini 1801'de kardeşi Wilhelm'le birlikte gittiği yatılı okulda keşfetti. 1805'te Halle'de hukuk öğrenimi görmeye karar verdi. Goethe ve Schiller'in oyunlarıyla bu sırada tanıştı. Öğrenimine devam etmek üzere önce Heidelberg'e, ardından da Viyana'ya gitti. Daha sonra Berlin'e geçerek burada Alman filozof Fichte'nin özel derslerine katıldı. Çalışmalarının ve eğitim amaçlı gezilerinin bir parçası olarak, Achim von Arnim ve Heinrich von Kleist gibi zamanının bazı önemli yazar ve şairleriyle tanıştı. Napoléon Savaşları'nda Prusya tarafında savaştı. Prusya kamu hizmetine girdi ve Berlin'e taşındı. Sağlık sorunları nedeniyle 1843'te emekli oldu ve kendini tamamen yazmaya adadı. Eichendorff, eserlerinde daima insanın iç dünyasını ele almıştır. Şiirleri, doğayla ilişkilendirdiği özlem, yolculuk tutkusu ve hayallerle ilgilidir. Bugün pek çok şiiri,oyunu ve öyküsü klasikler arasında yer alır. Bir Aylağın Hayatından, Alman romantik edebiyatının temel eserlerinden biridir. Eichendorff, 1857'de Neisse'de öldü.  

BİLGE UĞURLAR:

1964'te İstanbul'da doğdu. 1982'de İstanbul Erkek Lisesi'ni, 1989'da Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nü bitirdi. Rudolf Borchardt'ın Gece Yatısı, Peter Handke'nin Don Juan, Friedrich Schiller'in Hayaletgören ve Ihlamurlar Altında Gezinti, Franz Grillparzer'in Fakir Çalgıcı, Sendomir Manastırı, Joseph Roth'un Hotel Savoy, E.T.A. Hoffmann'ın Kedi Murr'un Hayat Görüşü, Küçük Zaches Namıdiğer Zinnober, Üstat Pire, Altın Çanak, Prenses Brambilla ve Heinrich von Kleist'ın Michael Kohlhaas adlı yapıtlarını Türkis Noyan'la birlikte çevirdi.  

 TÜRKİS NOYAN:

1929'da İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı'nı bitirdi. Stephan Gerlach'ın Gerlach Seyahatnamesi, Tobias Heinzelmann'ın Osmanlı Karikatüründe Balkan Sorunu: 1908-1914 ve Osmanlı'da Bir Köle: Brettenli Michael Haberer'in Anıları: 1585-1588 çevirdiği yapıtlardan bazılarıdır. Ayrıca Bilge Uğurlar'la birlikte Joseph Roth, E.T.A. Hoffmann, Friedrich Schiller ve Heinrich von Kleist çevirileri bulunmaktadır. 

Yorumlar