Anasayfa /  Dünya

DSÖ'den Dünya Boğulmayı Önleme Günü’nde önemli davet!

Bugün 25 Temmuz Dünya Boğulmayı Önleme Günü, boğulma ve suyun tehlikeleri hakkında farkındalığı artırmaya adanmış bir gündür. Bu önemli günde DSÖ önemli açıklama ve uyarılarda bulundu. İşte haberin detayları...

Abone ol
Abone ol 25 Temmuz 2022 15:28

Bugün 25 Temmuz Dünya Boğulmayı Önleme Günü, boğulma ve suyun tehlikeleri hakkında farkındalığı artırmaya adanmış bir gündür. Bu önemli günde DSÖ önemli açıklama ve uyarılarda bulundu. İşte haberin detayları...

Bu yıl DSÖ sizi Dünya Boğulmayı Önleme Günü’nde hayat kurtarmak için “bir şey yapmaya” davet ediyor.

Dünya Boğulmayı Önleme Günü 

Dünya genelinde boğularak ölümlerin önüne geçmek için ilk adım 2021 yılında BM Genel Kurulu kararı ile atıldı. DSÖ, bu kararla Birleşmiş Milletlere üye ülkelerde boğulmayı önleme çalışmalarını koordine ediyor. Ve Dünya Boğulmayı Önleme Günü hazırlıklarına öncülük ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünyanın dört bir yanındaki insanlara boğulmayı önlemek için çağrı yaptı. Yaralanmaya bağlı ölümler içinde üçünü sırada gelen boğularak ölme 1-24 yaş arası çocuklar ve gençler için küresel çapta bir ölüm nedeni.

Her yıl yüz binlerce insan boğularak ölüyor

1-24 yaş arası çocuklar ve gençler için küresel olarak önde gelen ölüm nedenlerinden biri ve genel olarak yaralanmaya bağlı ölümlerin üçüncü önde gelen nedeni olan boğulma, trajik bir şekilde her yıl 236.000'den fazla can alıyor.

DSÖ, dünya çağında boğulmanın önüne geçilebilmesi için farkındalık yaratmayı hedefliyor. Bunun için  Cenevre'deki Jet d'Eau bu akşam mavi renkte aydınlatılacak. Ve dünyadaki diğer şehirlerdeki benzer eylemlere eşlik edecek.

Boğulma sebepli ölümlerinin %90'ından fazlası düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geliyor.

5 yaşın altındaki çocuklar en yüksek risk grubu

Bu ölümler sıklıkla banyo yapma, ev içi kullanım için su toplama, teknelerde veya feribotlarda su üzerinde seyahat etme ve balık tutma gibi günlük, rutin faaliyetlerle bağlantılı.

Musonlar da dahil olmak üzere mevsimsel veya aşırı hava olaylarının etkileri de boğulma nedeni

Boğularak ölümleri engellemek için 6 önlem 

DSÖ, suya erişimi kontrol eden bariyerlerin kurulması da dahil olmak üzere boğulmayı önlemek için 6 kanıta dayalı önlem öneriyor.

  • Güvenli kurtarma ve canlandırma konusunda eğitim
  • Okul çağındaki çocuklara temel yüzme ve su güvenliği becerilerini öğretmek
  • Çocuklar için denetimli gündüz bakımı sağlamak
  • Güvenli denizcilik, denizcilik ve feribot düzenlemelerini belirlemek ve uygulamak
  • Sel riski yönetiminin iyileştirilmesi
  • Bu yıl Dünya Boğulmayı Önleme Günü teması, küresel toplumu boğulmayı önlemek için “tek bir şey yapmaya” davet ediyor.

 

Dünya genelinde boğulmayı önlemek için DSÖ neler yapıyor?

DSÖ, boğulmayı önleme konusunda farkındalığı artırmak için Bloomberg Hayırseverler,

Kraliyet Ulusal Cankurtaran Kurumu (RNLI) ve  BM kurumları gibi ortaklarla birlikte çalışıyor. 

Bloomberg Hayırseverlerin desteğiyle, Bangladeş ve Vietnam, çocuklar arasında boğulmayı önlemeye yönelik etkin maliyet  yaklaşımları belirledi ve uyguladı. Uganda ve Gana boğulma koşullarını incelemek için destek alıyor.

DSÖ 2014 yılında yayınladığı Küresel Downing Raporu- Önde gelen bir katili önleme raporuyla yayınladığı müdehale alanlarının üçü için  Klavuz yayınladı. 

 

 

 

Yorumlar