Anasayfa /  Foto Galeri

Dornaz Alfa nedir koranavirüs ilacı mı? Dornaz Alfa ilaç prospektüsü

Dornaz alfa nedir? sorusu yoğun olarak araştırılmaya başladı. Dünya üzerinde 2 milyonu aşkın insana bulaşan ve hayatı olumsuz etkileyen corona virüs salgınıyla ilgili umut veren açıklamayı Prof. Dr. Ercüment Ovalı yaptı. Ovalı yaptığı açıklamada “Dornaz alfa” isimli ilacın acilen testlerde kullanılmaya başlaması gerektiğini duyurdu. Peki, Dornaz alfa ilacı nedir, ne işe yarar? İşte yanıtı...

Dornaz Alfa nedir koranavirüs ilacı mı? Dornaz Alfa ilaç prospektüsü - Sayfa 1

DORNAZ ALFA İLACI NEDİR?

Corona virüs tedavisi için umut olan dornaz alfa, DNA’yı seçici olarak klivaj eden bir enzim olan rekombinant insan deoksiribonükleaz I’nın oldukça saf bir çözeltisidir. Dornaz alfa, kistik fibroz hastalarının balgam / mukusunda bulunanDNA’yı hidrolize eder ve akciğerlerdeki viskoziteyi azaltır ve salgıların daha iyi temizlenmesini sağlar.

Dornaz alfa (Rekombinan insan DNaz), human DNaz I enziminin rekombinant formudur, bu nedenle “rekombinant human DNAz” (rhDNaz) olarak da adlandırılır. Bu ilaç, KF hastalarının mukusundaki nekroza uğramış nötrofillerden açığa çıkan çok miktardaki serbest DNA’yı yıkmak ve böylece solunum yolu sekresyonlarının viskoelastisitesini azaltmak, mukusun klirensini artırmak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sıklık ve şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak ya da iyileştirmek amacıyla kullanılır.

Dornaz Alfa nedir koranavirüs ilacı mı? Dornaz Alfa ilaç prospektüsü - Sayfa 2

Dornaz Alfa ya da İngilizce literatürdeki adıyla Dornase Alpha, aslında yaygın görülmeyen bir solunum hastalığı olan “kistik fibroz” vakalarında bulunan bir tür etken maddedir. Dornaz Alfa etken maddesi, bu hastaların balgamlarında bulunan DNA’yı hidrolize ederek katılaşan mukozayı akışkan hale getirir. 

Dornaz Alfa isimli bu etken madde, solunum yollarını rahatlattığı keşfedildikten sonra, Pulmozyme gibi isimlerle ilaç şeklinde alınabilmesi için yapay olarak da üretilmiştir. Bu sayede sadece kistik fibroz hastaları değil, benzer sorunlar yaşayan diğer hastalarda da kullanılmıştır. Yapılan son dönem çalışmalarıyla Dornaz Alfa’nın koronavirüsün neden oluğu Covid-19 hastalığına karşı da etkili olduğu tespit edilmiştir. Ancak çalışmalar henüz tartışılma aşamasındadır.

Dornaz Alfa nedir koranavirüs ilacı mı? Dornaz Alfa ilaç prospektüsü - Sayfa 3

Dornaz Alfa'nın Covid-19 üzerindeki etkilerine dair, 16 Nisan 2020 tarihinde New York’taki Cold Spring Harbor Laboratory tarafından bir araştırma yayımlanmıştır. Bu araştırma kapsamında Dornaz Alfa’nın koronavirüse karşılı etkili olduğu ileri sürülmüş ve bilimsel bir yayın yapılmıştır.

Ayrıca ülkemizdeki koronavirüs çalışmalarına öncülük eden Prof. Dr. Ercüment Ovalı da ekibiyle birlikte Dornaz Alfa üzerinde çalışma yaptığını açıklamış, yapay olarak üretilen etken maddenin bir an önce klinik test aşamasına alınması gerektiğini belirtmiştir. Ovalı ve ekibinin laboratuvar ortamında yaptıkları çalışma, henüz bilimsel çalışma formunda yayınlanmamıştır.

Dornaz Alfa nedir koranavirüs ilacı mı? Dornaz Alfa ilaç prospektüsü - Sayfa 4

Prof.Dr.Ercüment ovali koranaviriüsü hakkında beklene açıklamayı 23 Nisanı beklemeden yaptı. Dornaz alfa hastaların tedavisinde kullanılması dedi. 

O açıklama 

 1 aydır lab.da çalıştığımız bir ilacın ismini 23 nisanda açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyorki insanların hayatını kurtarabilir. Insanların hayatından gün çalmak istemedik..Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarima tesekkur ederim