Anasayfa /  Teknoloji

Elektrikli araçlar Almanya’da binlerce kişiyi işinden edecek

Yapılan araştırmalara göre Almanya’da 2035’e kadar elektrikli motorlara geçiş sürecinde 114 bin kişi işini kaybedecek.

Abone ol
Abone ol 06 Aralık 2018 16:45

Elektrikli araçlar istihdamı nasıl etkileyecek?

Dünyanın önde gelen Otomobil üreticisi ülkelerinden Almanya’da, yanmalı motorlardan elektrikli motorlara geçiş sürecinde 2035’e kadar  114 bin kişi işinden olacak ve ülkede milli gelirin yüzde 0,6’sına denk gelen 20  milyar avroluk ekonomik kayıp yaşanacak. 

Alman İş Piyasası ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü (IAB) tarafından  yapılan çalışmaya göre, elektrikli araçların payının artmasıyla içten yanmalı  motorlara bağlı sektörlerde çalışan işçileri zor bir süreç bekliyor.

2035 yılına kadar Almanya’da otomobillerde elektrikli motorlara geçiş  sürecinde 114 bin kişinin işini kaybetmesi beklenirken, ekonomideki kayıp da 20  milyar avro olarak hesaplandı. Bu da ülkenin milli gelirinin yüzde 0,6’sına denk  geliyor.

IAB’nın senaryosuna göre, 2035 yılında ülkede otomobillerin sadece  yüzde 23’ü elektrikli olacak.

Elektrikli araçların, içten yanmalı motorlara sahip araçlara kıyasla  üretim sürecinde yüzde 30 daha az zaman harcanmasından dolayı 83 bin kişi işini  kaybedecek, sektördeki diğer iş kolları hesaba katıldığında iş kaybı 130 bine  ulaşacak. Bununla birlikte elektrikli araçların üretim ve servisinde 16 bin yeni  istihdam oluşturulması da bekleniyor.

Almanya’da 1 milyondan fazla istihdam otomobil sektörüyle ilgili  işlerden sağlanıyor.

IAB’nın çalışmasına göre, e-hareketliliğe (e-mobility) geçiş,  başlangıçta otomotiv endüstrisi için gerekli ek yatırımlar, şarj istasyonları ve  elektrik şebekesinin yeniden desteklenmesi gibi olumlu etkilere neden olacakken  uzun dönemde elektrikli otomobil ve bunların bataryalarının ithalatına yönelik  talebi artıracak.

Öte yandan, otomotiv sektöründeki iş kayıplarını en aza indirmek için  çalışmalarını hızlandıran Alman hükümeti, batarya hücrelerinin Avrupa'da üretimi  için 1 milyar avro ayırmıştı. Batarya hücresi üretimine Almanya'da 2021'de  başlanması bekleniyor.


Yorumlar