Anasayfa /  Ekonomi

Dolar neden yükseliyor? Doların yükselme sebebi ne?

15 lirayı aşan ve gittikçe daha da yükselen doların neden neye göre inişli çıkışlı hareket ettiği merak ediliyor. Peki dolar neden yükselir? Doların çıkması veya inmesi neye bağlı?

Abone ol
Abone ol 10 Mayıs 2022 17:06

Dolar neden yükseliyor sorusu son günlerde en çok aranan konuların başında geliyor. döviz kurlarının tırmanışa geçtiği dönemlerde Dolar 15 lirayı, Euro ise 16 lirayı aşmış durumda. Peki döviz kurlarının bu şekilde dalgalanma Sebebi ne. Dolar neden yükselir, neden düşer? işte Doların çıkıp inmesinin arkasında yatan faktörler…

Geçtiğimiz günlerde politika faizini 50 baz puan düşüren FED'de Başkan Jerome Powell'ın özellikle 75 baz puan faiz artırım ihtimalini ortadan kaldırması piyasalarda ilk etapta olumlu tepkiye yol açmıştı. FED kararı sonrası doların 14.71 TL'ye gerilemesi ile birlikte olumlu hava kısa sürmüş ve daha sonrasında dolar yeniden çıkışa geçmişti. Dolar TL kuru an itibariyle 15.20 TL'yi aşmış durumda.

Dolar neden yükseliyor?

Döviz kurunu etkileyen başlıca unsurlar; FED kararları, IMF, Uluslararası ticaret, cari açık, para birimine olan arz-talep, enflasyon değişimleri, ekonomik ilişkiler, yurt içi ve yurt dışı faiz oranları, turizm ve dış ilişkiler olarak tanımlanabilir.

Bir ülkenin ithal ettiği ürün kalemi ve hizmetlere ödediği miktar, ihraç ettiği mal ve hizmetlere ödediği miktarı aşıyor ise cari açık oluşur. Ülkede cari açığın oluşması döviz kurlarının artması demektir. Bunun yanı sıra Dövizin ve doların yükselmesinin onlarca nedeni vardır.

Talep, bir mal ya da hizmete olan ilginin artması sonucu oluşur ve bu da o mal ya da hizmetin değerini arttırır. Tüm tüketim mallarında olduğu gibi, para birimleri ve borsalar için de bu geçerlidir. Dolayısıyla dolar da bu kural kapsamında değerlenir ya da değer kaybeder. Doların ücreti artıyorsa talep artmıştır. Bu noktada yatırım yapma yönelimlerinin de arttığını söyleyebiliriz.

 

 

Yorumlar