Anasayfa /  Ekonomi

Doğalgaz yardımı kimlere verilecek? Yardım süresi kaç ay olacak?

9 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan ve yakacak giderleri kısmının maaşlara ne zaman yansıtılacağı merak konusu oldu. Nakit şeklinde aylık 1.000 TL ödenecek olan doğalgaz yardımına ilişkin tüm merak edilenler haberimizin detay kısmında...

Abone ol
Abone ol 18 Kasım 2022 00:21

9 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan ve yakacak giderleri kısmının maaşlara ne zaman yansıtılacağı merak konusu oldu. Nakit şeklinde aylık 1.000 TL ödenecek olan doğalgaz yardımına ilişkin tüm merak edilenler haberimizin detay kısmında...

1000 TL doğalgaz yardımı kimlere verilecek, herkese mi veriliyor?

7420 sayılı Kanunun geçici 1. maddesi ile, işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğal gaz ve diğer ısınma giderlerine (fuel-oil, kömür, odun vb.) karşılık olmak amacıyla9 Kasım 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 7420 sayılı Kanunla çalışanlarla ilgili önemli bir düzenleme yapılmıştı. 

Çalışanlara 1000 TL yardımı her işveren çalışanlarına ödemek zorunda değil, bu destek isteğe bağlı olacak.

Aylık toplam 1.000 TL’yi geçmeyen ödemeler istisna kapsamına girecek. 1.000 TL’yi geçen kısım ise gelir vergisi ve SGK primine tabi olacak.

Çalışanlara 1000 TL doğalgaz desteği kaç ay devam edecek, ne zamana kadar yatacak?

Ödemeler 2023 Haziran ayına kadar devam edebilecek.

Doğalgaz yardımı nakit mi verilecek?

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, çalışanlarına 1000 TL'ye kadar doğalgaz ve elektrik desteği veren firmalara gelir vergisi ve sigorta primlerinde indirim yapılacağını açıkladı.

Doğalgaz ve elektrik yardımıyla hem işverenler hem de çalışanlar rahatlığa ulaşmış olacak. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 Temmuz 2023 tarihine kadar elektrik ve doğalgaz desteğinde bulunan işverenler vergi indirimi alacak. 1.000 TL’ye kadar yapılan yardımlar bu indirimin içine alınacak.

İşverenler çalışanlarına yemek yardımını nakdi olarak verdikleri durumda bu ücretin vergisinden istisna tutulacak. Günlük 34 lira (+KDV) olan yemek ücretini işverenler çalışanlarına yemek kartı ile verebiliyorken bu uygulama ile bu bedel 2022 yılı için 51 lira (+KDV) olacak.

Doğalgaz desteğinin şartları nedir?

İşverenlerin çalışanlarına elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere verecekleri desteklerde vergi ve SGK istisnasının şartları ise şu şekilde:

- Aylık toplam 1.000 TL’yi geçmeyen ödemeler istisna kapsamına giriyor.

İşverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılacak ödemelerin aylık toplam 1.000 TL’ye kadar olan kısmı istisna kapsamına alınıyor.

1.000 TL’yi geçen kısım ise gelir vergisi ve SGK primine tabi.

- Bu ödemelerin çalışanların mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılması gerekmektedir.

Bu istisnadan yararlanılabilmesi için, yapılacak söz konusu ödemelerin mutlak suretle çalışanların mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ek olarak yapılması gerekiyor.

Çalışanların ücretinde bir artış gerçekleştirmeden ücret kalemlerinin adı değiştirilerek, bu istisnalardan yararlanılması mümkün bulunmuyor.

- İstisna 9 Kasım 2022 – 30 Haziran 2023 tarihleri arasında verilecek destekler için geçerli.

İstisna düzenlemesi süresiz değil, 9 Kasım 2022 tarihinden 30 Haziran 2023 tarihine (bu tarih dahil) kadar yapılan söz konusu ödemeler için bu istisnalar yapılabilecek.

- Bu ödemeler; elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık olacak şekilde yapılmalı.

İstisna uygulanabilmesi için, söz konusu ödemenin, işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılması gerekiyor.

Yorumlar