Anasayfa /  Foto Galeri

Doğalgaz ve elektrik zammı sonrası ne kadar fatura ödeyeceğiz?

Eylül ayı itibariyle hem doğalgaza hem de elektriğe büyük bir zam geldi. Peki vatandaş bu zamlardan sonra faturalara ne kadar ödeyecek? İşte detaylar...

Doğalgaz ve elektrik zammı sonrası ne kadar fatura ödeyeceğiz? - Sayfa 1

Geçtiğimiz yılbaşında vatandaşlar tüm faturalarının toplamına 1000 liraya yakın bir ücret ödüyordu. 2022 yılı boyunca gelen zamlara 1 Eylül itibariyle yenileri eklendi. PDK ve BOTAŞ, 1 Eylül'den itibaren geçerli olmak üzere konutta elektriğe yüzde 20, konutta kullanılan doğalgaza ise yüzde 20.4 zam yapıldığını açıkladı. Son zamlarla birlikte 4 kişilik bir ailenin ortalama elektrik faturası 415 lirayı geçecek. Hesaplamalara göre elektrik faturaları geçtiğimiz yıl eylül ayına göre 196.6 lira arttı.

Doğalgaz ve elektrik zammı sonrası ne kadar fatura ödeyeceğiz? - Sayfa 2

Sözcü'ye konuşan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, kış aylarına gelindiğinde sadece doğalgaz faturasının aylık 1000 liraya çıkacağını açıkladı. TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın hesaplamasına göre, İstanbul’da yaşayan dört kişilik bir ailenin aylık elektrik, doğalgaz, su, telefon ve internetten oluşan tüm faturalarının toplamı 2022 Ocak’ta 997,6 TL idi.

Bu tutar Ankara’da yaşayan bir aile için ise 1025 TL’ye ulaşmıştı. Gelinen noktada, 2022 Eylül itibarıyla ise sadece elektrik ve doğalgaz faturaları 850 TL’yi aşacak.

Doğalgaz ve elektrik zammı sonrası ne kadar fatura ödeyeceğiz? - Sayfa 3

Türkyılmaz’ın yaptığı değerlendirmeye göre, yıl içindeki doğalgaz zamları konutlar için yüzde 119,5’i bulmuş oldu. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Eski Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya ise, son bir yılda meskenlerde kullanılan elektrikte birinci kademeye yüzde 89,5, ikinci kademeye ise yüzde 184,2 zam geldiğini aktardı.