Anasayfa /  Güncel

Doç. Dr. Yavuz Dizdar'dan yeni koronavirüs uyarıları! video izle

Geçtiğimiz günlerde koronavirüs ile ile ilgili yaptığı açıklamayla gündem olan Doç. Dr. Yavuz Dizdar, yeni bir açıklama daha yaptı. Dizdar, medyada yer alan olumsuz haberler karşısınfa halkın sakinliğini koruması gerektiğini belirtti.

Abone ol
Abone ol 20 Mart 2020 20:38

YouTube kanalından bir video yayınlayarak topluma seslenen Dr. Dizdar; ilim, inanç ve umudun üstüne bindiğimiz 3 dal olduğunu ve umudu desteklemeye çalıştığını söyledi.

Cep telefonu ve benzer ortamlarda yayılan haberlerin tamamının felaket senaryoları içerdiğini ifade eden Dr. Dizdar, kendisinin mevcut koşullara ve Bakanlığın açıklamalarına bakarak hareket ettiğini aktardı.

Rakamlar neden artıyor?
Dünya genelindeki rakamları artış sebebine de değinen Dr. Dizdar, şunları söyledi:

“Bunlar hastalık tanısı almış rakamlar. Hastalık tanısında tabi ki artış olacak. Bir salgından söz ediyoruz. Bunun ne kadarının geçirilmiş olduğunu bilmiyoruz. Ama elimizde tanı kiti ve test miktarı çoğaldıkça ve doktorlar gelen her ateşli vakaya bakmaya başladıkça, rakamların daha da çok arttığını göreceğiz.

 

Bunu sakın hastalığın kontrolsüzlüğü ile ilişkilendirmeyin. Bir ada devleti olan Mauritius’ta da hastalık var. Çünkü grip dediğiniz zaman sınırla ayırmak mümkün değil. Bir şekilde bulaşıyor.

Burada önemli olan önlem alındı mı? Alındı.

Şahsi önlemleriniz aldınız mı? Evden çıkmamak başta olmak üzere… Aldınız.

Hijyen konusundaki önlemlerinizi aldınız mı? Onu da fazlasıyla aldınız.

Bundan sonrasında yapacağınız şey umudunuzu korumaktır. Birileri çıkıp da çok kötü senaryo olacak dediğinde lütfen bunlar inanmayın. Mevcut seyir içerisinde kaybedilenler, hastalığın etkisi altına gireceği varsayılan grup.”

Koronavirüs yüzeylerde uzun süre yaşayabiliyor mu?
Koronavirüsün farklı yüzeylerde uzun süre yaşayabildiğine dair beyanlara da değinen Dr. Dizdar, “Plastiğin üstünde şu kadar kalıyor gibi konulara girmeyin.

Niye mi? Ben onlara baktım, hakikaten Dünya Sağlık Örgütü açıklamaları gibi duruyor. Ancak hangi plastik, hangi ortamda, nem oranı nedir, güneş ışığı alıyor mu? Bunların hepsi belirleyicidir.” dedi.

 “Psikolojinizi koruyun”
Psikolojiyi korumanın bu dönemdeki önemine dikkat çeken Dr. Dizdar, şunları söyledi:

“Önlemleri aldıktan sonra sizin yapacağınız tek şey psikolojinizi korumak. Çünkü psikolojiyi koruyamazsanız, mevcut durumu negatife doğru çeviririz. Bunun içinde ya çıkmaktan korkma, başkalarıyla temas etmekten korkma, bulaşır korkusuyla kimseyi eve kabul etmeme, herkesin odalarına çekilmesi… Bunların hepsi yaşanmakta ve derinleşerek yaşanacak.

Biz istiyoruz ki 15 gün içerisinde bu enfeksiyon zirveye ulaşsın ve platoyu oluştursun. Oturacak ve daha fazla bir şey olmayacak. Ve insanlar buna karşı bağışıklıklarını edindikleri ve uzak durdukları için sağlık sistemi üzerindeki etkilerini azaltacak.

Bundan sonrası tevekkül. Eğer siz sabırla evinizde oturursanız göreceksiniz ki bir hafta 10 gün içerisinde öyle ya da böyle vakalar sizi ilgilendirmez hale gelecek.

 

“Biz umudu ayakta tutmaya çalışıyoruz”
Yapacağınız bir tek şey var. Özellikle küçüklerin morallerini korumanız. Çünkü onların içerisinde bu korkuyu bir kere ekerseniz, bu ileride kalıcı sonuçlara neden olacak. Kendinizi sağlama alın, bir miktar erzak da kenara koyun. Bu tamamen yeterli.

Daha fazlası için açıklama gelecek, yine açıklama yapacağız. İki günde bir video paylaşmayı sürdüreceğiz ama biliniz ki panik en kötü durumdur. Panik hiçbir şeyin kontrolüne izin vermez, olmayacak yerlere sürükler. Özellikle eğitimli olmak bunun için maalesef dezavantaj.

Bu nihilistik yapıdan, yani her şeyin olumsuzuna dair inancınızdan kurtulun. Küçük bir gruptur ama geri kalanın içindeki tüm umudu almaya çalışıyor. Biz umudu ayakta tutmaya çalışıyoruz.”

Yorumlar