Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Koronavirüs aşı ile ilgili kararını canlı yayında açıklayan Yavuz Dizdar önemli bir uyarıda bulundu!

Yavuz Dizdar aşı olacak mı? Koronavirüs aşı ile ilgili kararını canlı yayında açıklayan Yavuz Dizdar o yaş gurubunu uyardı! TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik, Instagram platformunda 2021 yılına “Bunu da Konuşalım” Programı ile start verdi. Programın ilk konuğu Doç. Dr. Yavuz Dizdar oldu.

Abone ol
Abone ol 02 Ocak 2021 04:22

Yavuz Dizdar aşı olacak mı? Koronavirüs aşı ile ilgili kararını canlı yayında açıklayan Yavuz Dizdar o yaş gurubunu uyardı!

TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik, Instagram platformunda 2021 yılına “Bunu da Konuşalım” Programı ile start verdi. Programın ilk konuğu Doç. Dr. Yavuz Dizdar oldu. Programda çok önemli konulara değinen Doç. Dr. Yavuz Dizdar, Koronavirüs aşı ile ilgili kararınıda açıkladı.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik ve Doç. Dr. Yavuz Dizdar, yılın ilk gününde canlı yayında bir araya geldi. Instagram’da canlı yayınlanan sohbete takipçiler yoğun ilgi gösterdi.

“Bunları da Konuşalım” 2021 yılında yayında!
Gıda sektörünün tanınan isimlerinden TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik’in 2021 yılında başlattığı “Bunu da Konuşalım” Programı’nın ilk konuğu, gıda ve beslenme konularında yaptığı çıkışlarla adından söz ettiren Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Dizdar oldu.

Sohbette beklendiği gibi tüm dünyanın ana gündemi olan COVID-19 pandemisinin yanı sıra, çevre, sağlık, organik gıdalar, gıda takviyeleri ve kadına şiddet konuları konuşuldu. Katılımcıların sorularıyla eşlik ettiği yayın, oldukça keyifli bir havada geçti.

“2021 daha zor olacak”
Pandemi sürecinde ilk dönemde sağlık tarafına odaklanıldığını söyleyerek süreci değerlendiren Dr. Dizdar, ekonomik ve sosyolojik etkinin de göz ardı edilmeyecek büyüklükte olacağını ve herkesin bundan etkileneceğini ifade etti.

Sağlık ve ekonomi arasında bir tercih yapılması gerektiğinde ekonominin ağır bastığını aktaran Dr. Dizdar, “Şu an sağlık zaten ikinci plana düştü. Ekonomideki etki o kadar büyük ki, vatandaş böyle düşünüyor” dedi.

Salgın önlemleri nedeniyle esnafların ve küçük işletmelerin yaşadığını dile getiren Menlik ise tüketicilere seslendi, “Küçük esnaftan az da olsa alışveriş yapalım. Mahallemizdeki esnafı destekleyelim. Hem morale, hem de kazanca çok ihtiyaçları var” dedi.

COVID ne kadar daha sürer?
Dr. Dizdar, COVID’in ne kadar daha süreceği yönündeki bir soruya, “2021 yılı da pandemiyle geçecek gibi görünüyor. Yeni yıla daha şiddetli önlemlerle girdik. Önlemlerin azaldığı ve çoğaldığı dönemler olacaktır, ancak bu yılı da COVID’le geçirecek gibi görünüyoruz. Bu süreçte özellikle eğitimdeki kırılmanın tolere edilemeyeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Doç. Dr. Yavuz Dizdar aşı yaptıracak mı?
İlknur Menlik’in aşı konusundaki düşüncelerini sorduğu Dr. Dizdar, şunları söyledi:

“Aşı olmadan, psikolojik olarak salgından çıkabileceğimizi düşünmüyorum. Aşı yaptırma kararı kişilere bırakılmış olsa da ‘aşı olmayalım’ diyenlerin sistem dışına çıkmalarına müsaade edilmeyecek gibi görünüyor. Bunun için toplu taşıma kullandırmama gibi dolaylı yollar devreye alınacak.

Aşılar için şu ana kadar ilan edilen veriler, aşıların güvenli olduğunu gösteriyor. Güvenlikten kasıt, erken dönemde bir sorun yaratmaması. Ancak uzun dönemli sonuç henüz yok.

Uzun dönemde hem koruyucu etkisini, hem de yan etkisi olup olmayacağını bilmiyoruz. Firmalar da bu yönde bir garanti vermiyor. Bunun nedeni, aşılar konusunda hızlı davranılmış olması. Aşıların bazıları zaten devam eden çalışmalardı.

“Aşıyı ben yaptırırım”
Aşıyı ben yaptırırım, 5 doz da yaptırırım. Benim yaş grubumla ilgili bir sorun yok. Ancak özellikle gençlerde temkinli olunmalı. İmkanı olanlar aşılansın, bir sorun olacağını düşünüyorum

Öngörülen uygulamada 2 kez aşı yapılacak. 2 doz arasında 14 gün veya 28 gün olması arasında bir fark yok, vatandaş bunu bilsin. Toplum genelini aşılarken zaman kazanmak açısından 28 gün arayla yapmak düşünülebilir, endişe edecek bir durum yok.

Salgın bu hızda devam edecek olursa bir süre sonra aşının etkisini göremeyebiliriz. Aşı, hastalığı geçirmeyenlerde işe yarar. Toplumun büyük bir kısmı geçirdiyse, bunlarda aşıyla bir fark elde edilmez. Hastalığı geçirdiğini düşünenler antikor baktırsın. Aşının bir reaksiyonu tetikleme potansiyeli var.”

Doç. Dr. Dizdar: Şiddete hayır!
Yayında, gıda alanındaki bilgi kirliliği ile mücadele eden gıda mühendisi ve MÜMSAD Genel Sekreteri Ebru Akdağ’ın son günlerde sosyal medyada maruz kaldığı sataşmaya varan sözler de konuşuldu.

Bir sosyal medya hesabından Ebru Akdağ’a yöneltilen ‘edepsizce’ ifadesine sessiz kalamadığını ve tepki gösterdiğini söyleyen Menlik, “Kadına şiddet yalnızca fiziksel şiddet değildir. Sözle itibarsızlaştırmak tam anlamıyla kadına şiddettir. Bu davranışı sert bir şekilde eleştirdim. Söz konusu tavrın sahibi kamuoyu nezdinde özür dilemediği takdirde tavrımı sürdüreceğim. Hem hukuki yollardan, hem de kamuoyu nezdinde bu olayın takipçisi olacağız” diye konuştu.

Konuyla ilgili yorum yapan Dr. Dizdar ise, “Nerede durmanız gerektiğini bileceksiniz. Alkışlara kendinizi kaptırırsanız, sürüklenirsiniz. Hiçbir şiddet eyleminin kabul edilebilir tarafı olmaz” dedi.

“Önemli bir kuraklık sorunu bizi bekliyor”
İklim değişikliği ve çevre konularına da değinen Dr. Dizdar, “İstanbul bu yıl kış, kar, yağmur görmedi. Halen adeta bir yaz havası yaşanıyor. Bu yılı yağışsız geçirdik. Kuraklık, önümüzdeki ciddi bir sorun olarak bizi bekliyor.

Tasarruf için yıllardır uyarılarda bulunuyoruz. Ancak tasarruf bir yana, bu yıl yağış da olmadı. Endüstri eminim ki bu konuda ivedilikle yapılması gerekenler olduğunu biliyordur. Bir an önce harekete geçilmeli” diye konuştu.

Yayının tamamını, İlknur Menlik’in Instagram hesabından izleyebilirsiniz.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

İlknur Menlik (@ilknur_menlik)'in paylaştığı bir gönderi

Yorumlar