Anasayfa /  Yaşam /  Din ve inanç

Bugün kandil mi, kandil ne zaman idrak edilecek? 7 Mart ne kandili?

Regaip Kandili ne zaman? "Bugün kandil mi?", "Bugün ne kandili? sorularının yanıtını merak edenler cevapları aramaya başladı. Bugün Recep ayının ve 2019'un ilk kandili olan Regaib Kandili kutlanacak. Perşembeyi cumaya bağlayan Regaip Kandili gecesi.

Abone ol
Abone ol 07 Mart 2019 15:25

Regaip Kandili ne zaman? "Bugün kandil mi?", "Bugün ne kandili? sorularının yanıtını merak edenler cevapları aramaya başladı. Bugün Recep ayının ve 2019'un ilk kandili olan Regaib Kandili kutlanacak. Perşembeyi cumaya bağlayan Regaip Kandili gecesi.

İbadetlerini yerine getirmek isteyen müslümanlar “Bugün kandil mi?”, “Bugün ne kandili? sorularının cevabını arıyor? Bugün Recep ayının ve 2019’un ilk kandili olan Regaib Kandili kutlanacak. Regaip kandili içerdiği anlamlarla da İslam alemine huzur veriyor.

REGAİP KANDİLİNİN FAZİLETLERİ

Regaip Kandili anlam ve önemi nedir merak edenler için derledik. Regaib; rahmeti, bereketi ve mağfireti bol üç ayların manevi iklimine girildiğinin habercisidir. Recep ayının da ilk cuma gecesi… Allah'ın mağfiretinin, engin lütuf ve kereminin üzerimize sağanak sağanak yağdığı bir rağbet gecesi…

İstek, arzu ve beğenmedir rağbet… İnsan rağbet ettiği değerlere göre rağbet görür. Regaib Kandili ise her türlü arzu ve isteklerimizi, emel ve tutkularımızı, rağbetlerimizi iyiye, doğruya, güzele, faydalı olana, hakka ve hakikate; regaibimizi Rabbimize yöneltme, bütün işlerimizi O'nun rızasına uygun hâle getirme çabasıdır.

REGAİP KANDİLİNİN VAKTİ

Vakti: Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Recep ayının, Müslümanlar arasında kutsal kabul edilen ilk cuma gecesi Regaib Kandilidir.

Regaibin diğer kandillerden farklı oluşu hem Recep ayında bulunması hem de Cuma gecesi oluşudur. Ayrıca Recep ayının hususiyetlerinden birisi de Regaib Kandili ve Mirac Kandili olarak bilinen iki kandilin bu ayda bulunmasındandır.Bu günler ve geceler, kendimizi denetleme ve değerlendirme bakımından önemlidir.

Regâib kelimesi Kur’an’da “Regaib” şeklinde geçmemektedir. Ancak “reğabe”den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur’ân’da sekiz yerde geçmekte ve “reğabe”nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır. Terim olarak Regâib, Türkçe'de kandil dediğimiz mübârek gecelerden biridir.

REGAİB KANDİLİNİN ÖNEMİ

Regaip kandili bilhassa 18. asırda, tekke ve zaviyelerde gösterişli törenlerle kutlanmış, tasavvuf ehli olan şairlerce bu gece için “regâibiye” denilen şiirler yazılmıştır. Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.


Yorumlar