Anasayfa /  Güncel

Dijital telif yasası nedir ve ne zaman yürürlüğe girecek?

Dijital alanda faaliyet gösteren işletmelerle bu hizmetlerden faydalanan firmalar arasında gündemde olan telif meselesine yönelik, yakın bir zamanda somut adımlar atılması bekleniyor.

Abone ol
Abone ol 07 Aralık 2023 20:00

Dijital alanda faaliyet gösteren işletmelerle bu hizmetlerden faydalanan firmalar arasında gündemde olan telif meselesine yönelik, yakın bir zamanda somut adımlar atılması bekleniyor.

Dijital telif yasası ile dijital alanda içerik üreten kurumların telif hakları koruma altına alınacak. Yasaya ilişkin çalışmalar bir yandan devam ederken ilgili kurumların talepleri de değerlendiriliyor. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman Türkiye'de dijital telif konusunda içerik üreticileriyle bunu yaygınlaştıran mecralar arasında yeni bir sözleşme yapılması gerektiğini belirterek, "İlgili taleplerle Google'ı bir araya getireceğiz." dedi. 

DİJİTAL TELİF YASASI NEDİR, NE ZAMAN ÇIKACAK?

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman'ın açıklamasından satır başları;

Biz kurulur kurulmaz önümüzde Whatsapp'ın bir sözleşme dayatması vardı ilk sınavımızı orada verdik. Tüm partilerden milletvekillerimiz Whatsapp'ın Türkiye'de çifte standart göstererek yeni sözleşme talebini reddettik.

Kamuoyunda bir talep var. Telif meselesi çok emeğe saygı ve karşılığın bulması meselesi toplum tarafından çok önemseniyor. İçerik üreticileri tarafından vazgeçilmez konu. Dijitalleşme çağında bu yasa bir kırmızı çizgi. Telif meselesi konusu artık güncellenmeli. Türkiye'deki mevcut fikir ve sanat eserleri eski tarihli. Bu yasanın yeni versiyonunun ele alınması gerekli. Biz bu konuyla ilgili Google'ı çağırdık dinledik. Türkiye'de bu konuda fikri olan uzmanları dinledik. Geldiğimiz an itibariyle bize çok ciddi bir talep var. Bu talep bir an önce telif yasasının yapılması ve mevcut kanunun güncellenmesidir.

Biz perşembe günü dijital mecraları komisyonumuzda misafir ediyoruz. Yarın Tiktok gelecek Tiktok'taki paylaşımların düzenlenmesi için yarın bir toplantı yapacağız. Tiktok'un Türkiye temsilcisi gelecek ve bundan sonraki adımlarla ilgili düzenlemeleri yapacağız. Tiktok'taki paylaşımlar vatandaşları rahatsız ediyor.

Yorumlar