Anasayfa /  Eğitim

DGS 2023 Sonuçları | ÖSYM DGS sonuç açıklama tarihi ve saati?

DGS 2023: Binlerce yüksekokul ve ön lisans mezunu aday, Dikey Geçiş Sınavı'nın (DGS) bu yıl 16 Temmuz Pazar günü yapıldığı sınavın sonuçlarının açıklanmasını merakla bekliyor. Adaylar, eğitimini lisansa tamamlamak için katıldıkları sınavın sonuçlarını öğrenmek için arama motorlarında 'DGS sonuçları ne zaman açıklanacak 2023? ÖSYM DGS sınav sonuçları ne zaman belli olacak?' gibi soruların cevabını araştırıyor. Detaylar haberimizde...

Abone ol
Abone ol 04 Ağustos 2023 10:35

DGS 2023 Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? | ÖSYM, her yıl yüksekokul ve ön lisans mezunları için düzenlediği DGS'ye katılan adaylarda heyecan dorukta. Eğitimini lisansa tamamlamak isteyenler, sınava katılım sağlamalarının ardından aldıkları puanlara göre tercihlerini yapacak. Peki DGS sonuçları ne zaman açıklanacak 2023? ÖSYM DGS sınav sonuçları ne zaman belli olacak? İşte detaylar...

ÖSYM DGS Sonuçları 11 Ağustos 2023 Cuma günü açıklanacak. Adaylar sonuçlarını "https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden görüntüleyebilecekler.

DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

DGS Tercihleri Nasıl Yapılacak?

Adaylar sınav puanlarını öğrendikten sonra tercih işlemlerini "http://www.osym.gov.tr" adresinden öğrenecekler. Tercihler yapılırken ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlanan Tercih Kılavuzundaki tablolardan yararlanılmalıdır.

Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için Tablo-2 dikkatlice incelenmeli. Bu tabloda, mezun olunan alan ile ilgili lisans programları belirlenir. Bu dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılır. Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını gösterir.

Adaylar tercihlerini Tablo-1'de yer alan lisans programlarından en çok 30 tanesini (BURSLU programlar hariç) seçebilirler. Tercihlerin tümünü kullanmak zorunlu değildir. Tercihler, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresindeki açıklamalara göre elektronik ortamda yapılmalı ve sonlandırılmalıdır. Tercihler tamamlandıktan sonra "2023-DGS Tercihleriniz ÖSYM'ye bildirilmiştir." ifadesi görülmelidir.

DGS Yerleştirme İşlemi Nasıl Yapılacak?

Yerleştirme işlemi, adayların 2023-DGS puanları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak bilgisayarla yapılacaktır. Puan en önemli kriterdir. Eğer adaylar aynı programa puanlarıyla yerleşmek istiyorlarsa, standart puanı yüksek olana ve ardından öğrenci seçme puanı (ÖBP) yüksek olana öncelik verilir. Eşitlik durumunda ise doğum tarihi gününe daha yakın olan adaya öncelik verilir.

Kayıt hakkı kazanan adayın ilgili yükseköğretim kurumunun aradığı koşulları taşıması gereklidir. Kayıt yapılmasını engelleyecek durumlarda, adaylar ÖSYM'ye başvurarak bir sonraki yıl yerleşmemiş aday işlemi görebilirler.

Tüm bu detaylar, ÖSYM'nin yayımladığı kılavuzlarda ve internet sitesinde detaylı olarak yer almaktadır. Adayların bu bilgileri dikkatlice inceleyerek tercih işlemlerini yapmaları önemlidir.

Etiketler DGS ÖSYM
Yorumlar