Anasayfa /  Sağlık

Deve Gribi nedir, nasıl bulaşır? Deve Gribi belirtileri nelerdir?

Geçtiğimiz günler de Katar'da düzenlenen ve bir çok insanın katılım sağladığı 2022 FIFA Dünya Kupası'nın ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), deve gribine karşı tüm dünyayı alarma geçirdi. Peki deve gribi nedir, deve gribi belirtileri nelerdir? İşte detaylar...

Abone ol
Abone ol 27 Kasım 2022 12:00

Geçtiğimiz günler de Katar'da düzenlenen ve bir çok insanın katılım sağladığı 2022 FIFA Dünya Kupası'nın ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), deve gribine karşı tüm dünyayı alarma geçirdi. Peki deve gribi nedir, deve gribi belirtileri nelerdir? İşte detaylar...

DEVE GRİBİ NEDİR, NE DEMEK, BELİRTİLERİ NELERDİR?
Deve gribine ilişkin bilinenler ve detaylar şöyle;

FIFA 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan Katar'da son 10 yılda yüzlerce insan Orta Doğu Solunum Sendromu'na (MERS) yakalandı. MERS, yakaladığı her 100 kişiden 35'ini öldürüyor.

Bilim insanları, MERS'i teorik olarak dört haftalık turnuva süresince ortaya çıkabilecek sekiz potansiyel 'enfeksiyon riskinden' biri olarak listeledi. Covid-19 ve maymun çiçeği ise en olası iki tehdit olarak belirtildi.

New Microbes and New Infections dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarları, Dünya Kupası'nın 'kaçınılmaz olarak bulaşıcı hastalık riskleri oluşturduğunu' söyledi.

DİĞER ÜLKELERİ DE TEHDİT EDİYOR
DSÖ'den bir epidemiyolog olan Prof. Dr. Patricia Schlagenhauf ve ekibi, bu durumun özellikle Katar ve komşu ülkeler için geçerli olduğunu dile getirdi. Uzmanlar futbol maçları izlemek için Katar'a giden çok sayıda taraftar sebebiyle hastalıkların İngiltere ve ABD gibi diğer ülkelere de yayılabileceğini öne sürdü.

Bununla beraber, İngiltere'den yaklaşık 5 bin taraftarının Katar'a gittiğini bildirildi. 2022 Dünya Kupası'nın final maçlarına kadar 1,2 milyon İngiliz taraftarın Katar'a gideceği tahmin ediliyor.

 İNSANLAR ARASI BULAŞIYOR
İngiltere, en son Ağustos 2018 tarihinde Orta Doğu'dan gelen bir turistte olmak üzere yalnızca beş MERS vakası kaydetti. Araştırmacılar bu hastalığın insandan insana bulaşmasının mümkün olduğu söylüyor.

Diğer yandan, develerin, Covid-19 pandemisinin arkasındaki virüsle aynı aileden gelen virüsün doğal konağı olduğu düşünülüyor.

"DEVELERE BİNMEYİN, DEVE ETİ YEMEYİN"
Bu sebeple sağlık görevlileri, bölgeye gelen tüm gezginlerin memelilere dokunmaktan kaçınmasını tavsiye etti.

Çalışmanın yazarları ayrıca, taraftarların deve sütü veya idrarı içmekten veya uygun şekilde pişirilmemiş deve eti yemekten de kaçınmaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Uzmanlar, ayrıca soğuk algınlığı veya gribe benzeyen MERS semptomları ile İngiltere'ye dönen herkese, enfeksiyon kontrolü ve testinin yapılabilmesi için tıbbi yardım alması ve seyahat geçmişini paylaşması önerisinde bulundu.

Diğer yandan, MERS'in özel bir tedavisi bulunmuyor. Bu sebeple doktorlar, hastalığı tedavi etmek yerine semptomlarını hafifletmek için çalışıyor.

DEVE GRİBİ (MERS) NEDİR?
Deve gribi olarak da bilinen Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS), nadir ancak ciddi bir solunum yolu hastalığıdır.

İnsanlara MERS enfekte olan hayvanlardan da geçebilir. Fakat doktorlar virüsün ana kaynağının Orta Doğu'daki develer olduğunu dile getirdi.

Virüs ilk olarak 2012 senesinde Suudi Arabistan'da tespit edildi. MERS, ayrıca enfekte bir kişinin öksürük damlacıkları yoluyla da bulaşabilir. Enfekte olanların yaklaşık yüzde 35'i ölüyor.

MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) hastalığı MERS-CoV (Orta Doğu Solunum Sendromu Corona v rüs) virüsünden oluşuyor. MERS salgınları, ilk tanımlandığından bu yana 27 ülkede, 858 ölüm dahil toplam 2494 vaka ile küresel bir halk sağlığı tehdidi durumuna geldi.

Yorumlar