Anasayfa /  Foto Galeri

D vitamini takviyesi, ikinci dalgada binlerce hayat kurtarabilir

Dünyayı etkisine alan yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle ölü ve vaka sayısı her geçen gün artıyor. Avrupa’nın pek çok ülkesinde karantinalar geri dönüyor ve etkili aşı hala uzak bir umut olarak görülüyor. Ancak araştırmacılar, ölümcül virüse karşı bağışıklığın kazanılmasının aslında çok basit, etkili ve ucuz bir yolu olduğunu ve D vitaminin eksikliğini önlemenin Covid-19’dan ölümleri yarı yarıya azaltabileceğini keşfetti.

D vitamini takviyesi, ikinci dalgada binlerce hayat kurtarabilir - Sayfa 1

ABD ve İspanya’da yapılan İki çalışmada, şiddetli yeni tip corona virüs vakaları ile D vitamini eksikliği arasında güçlü bir ilişki olduğu ortaya çıkarıldı.

D vitamini takviyesi, ikinci dalgada binlerce hayat kurtarabilir - Sayfa 2

D vitamini ve Covid-19 ilişkisi  ile ilgili İspanya’da yapılan dünyanın ilk kontrollü araştırmasının sonuçları medRxiv adlı bilimsel dergide yayımlandı.

D vitamini takviyesi, ikinci dalgada binlerce hayat kurtarabilir - Sayfa 3

D VİTAMİNİ ALMAYANLARIN YARISI YOĞUN BAKIMA KALDIRILDI
Reina Sofia Üniversite Hastanesi’nde gerçekleştiren çalışmaya yeni tip corona virüsten muzdarip 76 hasta katıldı. Bu hastaların 50'sine D vitamini verildi. D vitamini verilmeyen hastaların yarısı bir süre sonra şiddetli semptomlar nedeniyle yoğun bakıma alındı. Diğer taraftan, D vitamini takviyesi alan yalnızca bir hasta yoğun bakıma kaldırıldı.

D vitamini takviyesi, ikinci dalgada binlerce hayat kurtarabilir - Sayfa 4

YOĞUN BAKIMA İHTİYAÇ OLASILIĞI 25 KAT AZALDI
Sonuçlarda, D vitamini kullanımının, bir hastanın yoğun bakıma ihtiyaç duyma riskini 25 kat azalttığı görüldü. Çalışmada yer alan D vitamini almayan iki hasta ise hayatını kaybetti.