Anasayfa /  Foto Galeri

D vitamini eksikliği olanlara tavsiye edilecen gıdalar

İhtiyacımız olan D vitaminini karşılamak için kış mevsiminde besinlere daha da muhtacız. Peki soğuk kış günlerinde mutfağımızda hangi besinlere sık yer vererek D vitamini eksikliğini giderebiliriz?

D vitamini eksikliği olanlara tavsiye edilecen gıdalar - Sayfa 1

D vitamini eksikliği ne yazık ki günümüzde oldukça sık karşılaşılan bir durum. Özellikle yorgunluk, uykusuzluk, kemik ağrıları, değişken ve dengesiz ruh halleri, sürekli üşüme ve kilo vermede ekstra olarak zorlanma gibi belirtilerle kendisini açık eden D vitamini eksikliği birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. 

Kronik yorgunluk, diyabet, hipertansiyon, depresyon, romatizma ve kalp hastalıklarının yanı sıra özellikle osteoporoz (kemik erimesi) ve diğer kemik hastalıklarına neden olabiliyor.  Tüm bu hastalıklardan korunmak amacıyla ihtiyacınız olan D vitaminini almaya dikkat etmenizde kesinlikle yarar var. İşte D vitamini eksikliğini gidermek ve D vitamini faydalarını kendinizde gözlemleyebilmeniz için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar:

D vitamini eksikliği olanlara tavsiye edilecen gıdalar - Sayfa 2

Evde inek sütü bulundurun

Bir kadının günlük ortalama 600 IU D vitamini alması gerekiyor ve bir bardak güçlendirilmiş inek sütü 98 IU, yani bir kadının günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık %16'sını karşılıyor. Bu yüzden smoothie’lerinize, kahvaltılık tahıllarınıza süt eklemeyi ihmal etmeyin.

D vitamini eksikliği olanlara tavsiye edilecen gıdalar - Sayfa 3

Kahvaltılık tahıllar ile yulaf ezmesi tüketin

Birçok kahvaltılık gevrek D vitamini ile destekleniyor ve size günlük ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 10'unu sağlıyor. Yulaf ezmesi ve diğer kahvaltılık tahılları sabah kahvaltılarınızda ya da ana öğünlerinizin arasına serpiştirdiğiniz ara öğünlerinizden birinde sevdiğiniz meyvelerle ve süt ya da yoğurtla karıştırıp yiyebilirsiniz.

D vitamini eksikliği olanlara tavsiye edilecen gıdalar - Sayfa 4

Mantarlı tarifler öğrenin

Tüm mantar çeşitleri önemli oranda D vitamini içeriyor. Üstelik UV ışığına maruz kaldığı süre boyunca mantarın içerdiği D vitamini miktarı artıyor. 

Örneklendirmek gerekirse, bir kase kahverengi kestane mantarı 3 IU kadar D vitaminine sahip. UV ışınlarına maruz kaldığında ise bu miktar 1.110 IU'ya kadar çıkıyor. Özellikle güneşten uzak kalınan kış aylarında mantarlı tarifleri beslenme düzeninize mutlaka dahil edin.