Anasayfa /  Politika /  Cumhurbaşkanlığı

Cumhurbaşkanı Erdoğan : Meclis'te yaşananlar rezalet

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'de 23 Nisan oturumunda yaşanan gerilime ilişkin açıklama yaptı. Erdoğan, " Genel Kurul'da yaşananlar rezalet" dedi.

Abone ol
Abone ol 23 Nisan 2018 15:52

Meclisin açılışının 98. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla İsmail Kahraman'ın başkanlığında özel gündemle toplanan TBMM Genel Kurulunda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşması esnasında gerginlik yaşandı. Kılıçdaroğlu'nun "20 Temmuz darbesini şiddetle reddediyoruz" sözleri üzerine tartışma çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'de 23 Nisan oturumunda yaşanan gerilime ilişkin açıklama yaptı. Erdoğan, " Genel Kurul'da yaşananlar rezalet" dedi.



TBMM'de 23 Nisan özel oturumunda tansiyon yükseldi. Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından sonra Başbakan Binali Yıldırım, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in "15 Temmuz darbe girişiminde tanklarla evinden alınıp, özel bir yeri götürüldü" iddiasına sert cevap verdi.





Başbakan Yıldırım şöyle konuştu: 

Burada ana muhalefet partisinin hatibi şahsımı hedef alarak darbe gecesi benim tanklar eşliğinde evimden çıkarıldığımı emniyetli bir yere götürüldüğümü ifade etmiştir.

O geçenini gerçeği şudur: O gece tanklar senin genel başkanına yol verirken bu ülkenin başbakanı uçaklara “alçakları vurun” demiştir.

Bu mücadeleyi yapmıştır.

KILIÇDAROĞLU'NUN KONUŞMASI GERDİ

Meclis'te 23 Nisan özel oturumunda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından tansiyon bir anda yükseldi. Kılıçdaroğlu konuşmasında, "24 Haziran'da yapacağımız seçimlerde görev süresini dolduracak milletvekillerinin torunlarımıza bırakacağı en güzel miras 15 Temmuz darbe girişimine karşı topyekun direnmektir. Bu kutsal çatı altında arkadaşlarımız darbecilere direnmiş vatandaşlarımıza da moral vermiştir. O gece TBMM’de bulunan 107 milletvekili arkadaşımı bir kez daha yürekten kutluyorum. 15 Temmuz'da darbecilerin başarısız kalmasıyla kahraman sıfatını hak eden milletvekillerimizin bazıları üzülerek söylüyorum ki 20 Temmuz darbesiyle TBMM’nin yetkilerini devretmişlerdir. Sizin çocuklarınıza bırakacağınız tek adam rejimi kurma mirası vardır ki üzülerek söylüyorum bu kötü bir mirastır. 20 Temmuz darbesini şiddetle reddediyorum" diye kaydetti.

Kılıçdaroğlu'nun bu sözlerinin ardından Meclis'te tansiyon yükseldi, tartışma çıktı. AK Parti sıralarından 'yuh' sesleri yükseldi. Tansiyon yükselince Meclis Başkanı araya girdi. Sözü birkaç kez kesilen Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Güçler ayrılığının olmadığı bir ülkede seçimlerin bir anlamı vardır: Sandıktan çıkarım istediğimi yaparım. Biz bunu kabul etmiyoruz. Üzülerek ifade etmeliyim ki, bugün hükümet edenler bırakın millete hesap vermeyi yasamanın asli unsuru olan milletvekillerinin soru önergelerine bile cevap vermemektedirler. Bu, yürütme organının, yasama organını tanımaması demektir. Bu bayram gününde bu gerçekleri bu çatının altına dile getirmek benim borcumdur."

"DEDİKODU YAPACAKSANIZ DIŞARI ÇIKIN"

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın araya girmesiyle sona eren tepkilerin ardından Kılıçdaroğlu, "Beni dinleyeceksiniz", "Beni dinlemek zorundasınız" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, AK Parti sıralarında bulunan bir milletvekiline de, "Hanımefendi, oradan niye bağırıyorsunuz? Biz mahallede değiliz. Dedikodu yapacaksanız çıkın dışarıda konuşun" diye tepki gösterdi.

MİLLETVEKİLLERİNİ KİRAYA VERDİ

'Sataşma var' diyerek kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP'li 15 milletvekilinin İYİ Parti'ye katılmasına atıfta bulunarak "Milletvekillerini kiraya vermenin huzursuzluğunu buraya yansıtmıştır" dedi.

Elitaş şöyle konuştu:

"Genel Başkan anlaşılan o ki, 15 Temmuz günü kahramanca direnen direnci gösteremeyip, kahvesini içerken, sonuç ne olacak diye beklemekte ve aldığı talimatla efelik yapmaya kalkıyor. Bugün 20 Temmuz tarihine geldiğimiz süreçte bütün grup başkanvekilleri, olağanüstü hal ilan edileceğiyle ilgili bilgisi vardı. Demek ki Kılıçdaroğlu, bu görüşmenin farkında değil. TBMM’nin yaptığı çalışmalarla ilgili tamamen yanlış bilgi vermiştir. 26. dönemde 24287 yazılı soru sorulmuş 10075'i cevaplanmıştır. En çok soru AK Parti dönemlerinde cevaplanmıştır. 26. dönemde 1226 sözlü soru sorulmuş 568’i cevaplanmış. Gördüğüm hadise şu, milletvekillerini kiraya vermenin rahatsızlığını bu kürsüde yansıtıyor."

İYİ Parti’nin grup kurmasıyla TBMM’deki yeni düzen de değişti

İYİ Parti'nin 15 yeni milletvekiliyle birlikte grup kurmasıyla birlikte, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) oturma düzeni de değişti. TBMM’nin internet sitesinin “Türkiye Büyük Millet Meclisi Milletvekilleri Dağılımı” bölümü güncellendi ve İYİ Parti de kendisine bu bölümde yer buldu.

Pazar sabahı basına duyrulan olayda, CHP ve İYİ Parti heyetleri İYİ Parti Genel Merkezi’nde bir araya geldi ve İYİ Parti’nin seçimlere katılabilmesi için 15 CHP milletvekili istifa edip İyi Parti’ye geçtiği duyuruldu. Bu siyasi manevradan sonra TBMM’deki yeni koltuk düzeni de değişti.

MECLİS’İN SİTESİNDEKİ YENİ KOLTUK DAĞILIMI

TBMM'nin sitesinin “Türkiye Büyük Millet Meclisi Milletvekilleri Dağılımı” bölümü güncellendi. Yeni sıralamaya göre AKP 316, CHP 117, HDP 48, MHP 36 ve İYİ Parti 20 milletvekiline sahip oldu. Meclis’teki toplam mevcut ise 537 olarak açıklandı.


Yorumlar