Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kritik açıklamalar

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ziyarette bulunduğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi tarafından resmi törenle karşılandı. Görüşmenin ardından Erdoğan açıklamalarda bulunuyor.

Abone ol
Abone ol 20 Şubat 2022 21:30

Erdoğan ve Tshisekedi'nin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki tören alanında yerlerini almalarının ardından iki ülkenin Milli Marşları çalındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tören kıtasını selamlaması sonrası, iki Cumhurbaşkanı, Türk ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti bayrakları önünde poz verdi.

Baş başa ve heyetler arası görüşmeler, iki ülke arasındaki anlaşmaların imzalanmasının ardından Erdoğan ve Tshisekedi ortak basın toplantı düzenliyor. 

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Türkiye-Afrika ortaklık zirvesinde kabul ettiğimiz bildiri, eylem planıyla 2022-2026 döneminde ikili ilişkiler bakımından bir yol haritası belirledik. Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi bu çerçevede samimiyet, kardeşlik temelinde geliştirmeye devam edeceğiz.Bugün yaptığımız görüşmelerde ülkelerimiz arasındaki ilişkileri ve iş birliği ayrıntılarını gözden geçirdik. Güvenlik alanında dayanışmamızı karalılıkla sürdürüyoruz. Eğitim ve kültür alanlarındaki iş birliğimizi de ortak projelerle geliştirmek istiyoruz. Kongo'nun yanında olmaya devam edeceğiz. Siyasi ilişkilerimizde yakaladığımız ivme ile ticari ilişkilerimiz giderek güçleniyor. 250 milyon dolar olan hedefimize doğru yürüyoruz.

Ticari ilişkilerimiz giderek güçleniyor. 2018 yılında 36,5 milyon dolar olan ticaret hacmimizi neredeyse ikiye katladık. 250 milyon dolar hedefimize doğru yürüyoruz. İnşallah bu rakama da en kısa sürede ulaşacağız. Ticari iş birliğimizi arzu edilen seviyeye yükseltmek amacıyla mevcut mekanizmalardan daha fazla istifade etmek konusunda Sayın Cumhurbaşkanı ile aynı fikirdeyiz. Kongo Demokratik Cumhuriyeti makamı destekleriyle iş adamlarımızın buradaki yatırımlarını artırmak için teşvik ediyoruz. Türkiye-Afrika Zirvesi vesilesiyle açıkladığım Kovid-19 aşısı hibesiyle ilgili gerekli çalışmaları yaptık. 100 bin doz aşıyı uçakla beraber getirdik.

FETÖ ile mücadelede desteğini esirgemeyen Kongo Demokratik Cumhuriyeti makamlarına teşekkürlerimi iletiyorum. Biz de terörle mücadelesinde Kongo Cumhuriyet Hükümeti'nin yanında olmayı sürdürüyoruz."

Yorumlar