Anasayfa /  Foto Galeri

Çocuklarda kulak ağrısı hangi hastalıkların habercisidir? Kulak ağrısı için evde ne yapılabilir?

 Kulağını tutarak ağlayan çocuk sayısı bir hayli fazla olmakla birlikte en yaygın olan ve ebeveynlerin ilk aklına gelen soruların başında “Acaba orta kulak iltihabı mı var?” oluyor. Çünkü herhangi bir kulak ağrısı akla ilk bu soruyu beraberinde getiriyor. Peki her kulak ağrısı orta kulak ağrısına mı işaret ediyor? Enfeksiyonlar, işitme konusunda hangi boyutta sıkıntı yaratır ve bulaşıcı bir hastalık mıdır?

Çocuklarda kulak ağrısı hangi hastalıkların habercisidir? Kulak ağrısı için evde ne yapılabilir? - Sayfa 1

ÇOCUĞUNUZ ORTA KULAK ENFEKSİYONU MU OLDU?

ORTA KULAK ENFEKSİYONU BURUN VE GENİZ KAYNAKLIDIR

 Kulağını tutarak ağlayan çocuk sayısı bir hayli fazla olmakla birlikte en yaygın olan ve ebeveynlerin ilk aklına gelen soruların başında “Acaba orta kulak iltihabı mı var?” oluyor. Çünkü herhangi bir kulak ağrısı akla ilk bu soruyu beraberinde getiriyor. Peki her kulak ağrısı orta kulak ağrısına mı işaret ediyor? Enfeksiyonlar, işitme konusunda hangi boyutta sıkıntı yaratır ve bulaşıcı bir hastalık mıdır? Kış aylarında nezle, grip, sinüzit gibi enfeksiyonların daha fazla görülmesinden kaynaklı orta kulak iltihabının da sıklığının artış gösterdiğinin altını çizen Liv Hospital KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Irmak Uçak çocuklarda kulak ağrısının dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Çocuklarda kulak ağrısı hangi hastalıkların habercisidir? Kulak ağrısı için evde ne yapılabilir? - Sayfa 2

Kulak iltihaplarının en sık nedeni enfeksiyonlar mıdır?
Kulak ağrısı çocuklarda sık rastlanan bir problemdir. Kulak ağrısının en sık nedeni enfeksiyonlardır. Enfeksiyon kulak deliğinden kulak zarına kadar olan kanaldaysa dış kulak yolu enfeksiyonu, kulak zarının arkasında daha iç kısımdaysa orta kulak iltihabı (akut otitis media) teşhisi konulur.

Çocuklarda kulak ağrısı hangi hastalıkların habercisidir? Kulak ağrısı için evde ne yapılabilir? - Sayfa 3

Çocuklar orta kulak enfeksiyonuna daha mı yatkındır?
Orta kulak enfeksiyonu, burun ve genizdeki mikroorganizmaların östaki tüpü aracılığıyla orta kulak boşluğuna geçmesi nedeniyle oluşur. Çocuklarda, yetişkinlere göre, östaki tüpü daha yatay ve daha kısadır, bu nedenle orta kulak enfeksiyonuna daha yatkındırlar. Daha önceden kulak zarında delik olmayan, kulak zarı sağlam olan çocuklarda dış kulak kanalında kaçan su orta kulak enfeksiyonuna sebep olmaz, enfeksiyon zarın daha iç kısmında orta kulak boşluğunda oluşmaktadır ve hemen her zaman burun ve geniz kaynaklıdır.

Çocuklarda kulak ağrısı hangi hastalıkların habercisidir? Kulak ağrısı için evde ne yapılabilir? - Sayfa 4

Orta kulak enfeksiyonu bulaşıcı mıdır?
Orta kulak enfeksiyonu başka birine yine orta kulak enfeksiyonu olarak bulaşmaz; çocuğun aynı zamanda burun akıntısı, öksürük, hapşırma gibi üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları varsa, yine üst solunum yolu enfeksiyonu olarak başka bireye bulaştırabilir. Kış aylarında nezle, grip, sinüzit gibi enfeksiyonlar daha sık görüldüğü için orta kulak iltihabının da sıklığı artmaktadır.