Anasayfa /  Sağlık

Bebek reflüsü nasıl anlaşılır? Belirtileri ve tedavisi…

Genellikle yetişkinlerde görülmesine rağmen sıklıkla bebeklerde de görülen reflü, bebeğin gelişimini etkileyen ve tedavi edilmesi gereken önemli bir sorundur. Peki, bebek reflüsü nasıl anlaşılır?

Abone ol
Abone ol 17 Haziran 2019 15:04

Bebeğinde reflü şikayeti olan herhangi bir ebeveyn, her beslenmeden sonra acı çeken bir bebeği rahatlatmaya çalışmanın çaresizliğini bilir. Reflü olan bebekler sinirlenebilir, tükürür veya yemeyi reddedebilir. Şimdi, Bebek reflüsü nasıl anlaşılır? Belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler bir göz atalım…

BEBEK REFLÜSÜ NEDİR?

Bebek reflüsü yemek borusunun mideye açıldığı son kısımda var olan kasın tam gelişmemesi sonucu, içtiği süt veya diğer gıdaların yemek borusuna veya ağıza geri gelmesidir. GÖRH gastroözofageal reflü hastalığı anlamına gelir. Daha ciddi ve uzun ömürlü bir reflü türüdür. Eğer semptomları beslenmelerine engel oluyorsa veya reflü 12 ila 14 aydan fazla sürerse bebeklerde GÖRH olabilir.

Özofagus (yemek borusu) ve mide arasında bir kapak gibi davranan bir kas (alt özofagus sfinkteri) vardır. Bebeğiniz yutulduğunda, bu kas yemek borusundan mideye geçmesine izin verir. Bu kas normalde kapalı kalır, bu nedenle mide içeriği yemek borusuna akmaz.

Reflü olan bebeklerde alt özofagus sfinkter kası tam olarak gelişmemiştir ve mide içeriği özofagusa geri akar. Bu, bebeğinizin tükürmesine neden olur . Sfinkter kası tamamen geliştiğinde, bebeğinizin reflü problemi ortadan kalkar.

BEBEK REFLÜSÜ NASIL ANLAŞILIR?

Reflü genellikle bir bebek 8 haftalıkken başlar ve 1 yaşına kadar iyileşir.

Bebeklerde reflü belirtileri şunlardır:

Emzirme sırasında veya kısa bir süre sonra sütü tükürme

Beslenirken öksürme veya hıçkırma

Besleme sırasında huzursuz olmak

Beslenme güçlükleri (beslemeyi reddetme, geğirme veya boğulma gibi)

Beslenme sırasında aşırı ağlama

Yeterince beslenemediklerinden dolayı kilo alamama

Bazen bebeklerde reflü belirtileri olabilir, ancak sütü tükürmez veya hasta olmaz. Bu sessiz reflü olarak bilinir.


Yorumlar