Anasayfa /  Sağlık

Çocuğun sık sık yorulması ‘şımarıklık’ değil kas hastalığı

Çocuğun sık sık yorulması ‘şımarıklık’ değil kas hastalığı

Abone ol
Abone ol 17 Ocak 2016 11:54

Günlük yaam en çok kstlayan rahatszlklarn banda gelen kas hastal, çocuklarda daha çok sk sk ‘yoruldum’ söylemi ile karmza çkyor. Uzmanlar ise ailelerin özellikle çocuklarn sk sk ‘yoruldum’ kelimesini dikkate almalarn ve vakit kaybetmeden bir doktora bavurmalarn istedi. Kas hastalklarnn ortak belirtisinin kas güçsüzlüü olduunu söyleyen Samsun Büyük Anadolu Hastanesi’nden Uzm. Dr. Dilek Kasm Yücel “Bu güçsüzlük, sklkla kalça çevresindeki kaslarda ortaya çktndan yürüme bozukluu, merdiven çkma ve oturulan yerden kalkmada güçlük en sk ve önemli belirtiler olarak kendini gösterir. Çocuun sk sk yoruldum demesi ‘marklk’ koarken akranlarndan geri kalmas ve daha az hareketli oyunlar seçmesi ise ebeveynler tarafndan ‘ar canllk’ olarak deerlendirilir” dedi. 

Genetik geçilidir

Uzm. Dr. Yücel “Bu hastalklarn çok snrl bir bölümü edinsel yani yaam süreci içinde ve bir nedene bal olarak gelien kas hastalklardr. Bu tipteki kas hastalklar çounlukla erikin ve yal bireyleri etkiler ancaktedavileri mümkündür. Buna karlk kas hastalklarnn büyük bir bölümü kaltmsal yani irsidir. Bu genetik bozukluk kas hücresinin ilevini bozar” diye konutu.

Hastaln tans

Kas hastalnn tannmasnn zor olduunu söyleyen Uzm. Dr. Dilek Kasm Yücel son olarak “Kan testleri ve baka incelemeler yaplabilir. Bu incelemelerin en önemlisi kas biyopsisidir. Kas biyopsisi, özel donanml bir laboratuvar ve yorumlama açsndan özel bir uzmanlk gerektirir. Kas biyopsisi ile tan dorulanabilir ve hastaln genetik incelemesi yaplarak hastala neden olan gen bozukluu belirlenir” dedi.

Yorumlar