Anasayfa /  Dünya

Cinsel saldırı kurbanının DNA'sı cinayeti aydınlattı!

ABD’nin San Francisco kentinde polis, bir emlak suçunu aydınlatmak için yıllar önce gerçekleşen cinsel saldırı sonrasında DNA’sı saklanan bir kadının DNA verisini kullandı.

Abone ol
Abone ol 15 Şubat 2022 21:05

San Francisco Başsavcısı Chesa Bodin, yıllar önce cinsel saldırı kurbanı bir kadının muayenesinde kullanılan ‘tecavüz kitindeki’ DNA verisinin, polis tarafından başka bir suçu aydınlatmak için kullanıldığını duyurdu.

Başsavcı Bodin, bu uygulamanın mağdur haklarına aykırı bir uygulama olduğunu ifade etti.

Kurbanları öne çıkmaktan alıkoyar

Başsavcı Bodin açıklamasında “Güvenlik güçleri, hayatta kalanların cinsel saldırı muayenesinden toplanan DNA'yı onları suçlamak için alıkoyuyor ve kullanıyor, hayatta kalanlara zarar veriyor. Kamu güvenliği, cinsel saldırıdan kurtulanları desteklememizi ve onları öne çıkmaktan caydıracak tüm uygulamaları sona erdirmemizi talep ediyor” dedi.

Cinsel saldırı suçunu aydınlatmak için rıza gösterdiler, uzun yıllar saklanması için değil

Mağdur mahremiyetinin ihlalini durdurmak için mevzuat üzerinde çalıştığını belirten Bodin ayrıca “Suç şüphelilerini belirlemek için kullanılan bir veri tabanında cinsel saldırıdan kurtulanların DNA'sını tutma ve kullanma uygulamasına son verilmesi için çağrıda bulunuyorum” dedi. Başsavcı Bodin, cinsel saldırı kurbanlarının, DNA verilerinin yıllar sonra kullanılmak üzere bir veri tabanında kalıcı olarak saklanması için değil saldırıyı aydınlatma amacıyla DNA toplanmasına rıza gösterdiklerini vurguladı.

Yorumlar