Anasayfa /  Teknoloji

Çinliler dayanıklı kağıt geliştirdiler!

Çinliler kağıt üzerinde yaptıkları çalışmalar ile yanmaz, ıslanmaz kağıt geliştirdiler. Yapılan çalışmalar sel baskınlarında, yangınlarda yok olup giden belgeler için umut olacak gibi gözüküyor

Abone ol
Abone ol 25 Ocak 2017 18:46

Normal bir kağıt parçası suya maruz kalırsa ıslanır, buruşur ve çoğu zaman kullanılmaz hale gelir. Aynı kağıt ateşe tutulursa yanar ve kül olur. Kağıt aslında, çok uzun yıllar dayanması gereken önemli hükümet belgeleri veya sanat eserleri için hiç de uygun bir araç değil. Ama insanlık olarak medeniyetimizin en büyük temellerinden biri kağıt olmuştur. Peki ateşe tutulunca yanmayan ve suya sokunca ıslanmayan bir kağıt olsaydı, fena olmaz mıydı?

Tonersiz, mürekkepsiz gerçek bir lazer yazıcı üretildi

İşte Çinli bilim adamları bunu başarmış durumda. Şangay Seramik Enstitüsü'nde yapılan bir çalışmanın sonucu olarak, dünyanın ilk ateşe ve suya dayanıklı kağıdı imal edilmiş. Bu buluşu gerçekleştiren ekip, çeşitli malzemeler üzerinde 2008'den beri çalışmaktaymış. Şimdi patent çalışmaları yapılan mucize kağıdın yaklaşık 3 yıl içinde piyasaya çıkacağı tahmin ediliyor.

Ekibin lideri Prof. Zhu Yingjie, normalde kağıdın bitki fiberlerinden oluştuğunu ve bunun de aslında çok zayıf bir materyal olduğuna dikkat çekiyor. Yanmayan ve su geçirmeyen kağıt ise ‘hydroxyapatite' maddesinden yapılıyor. Bu madde insanların dişlerinde ve kemiklerinde bolca bulunan doğal bir kalsiyum türü. İnsan bedenine zararı olmayan hydroxyapatite sayesinde, bu kağıt da aynı kemikler gibi zararlı dış etkilere dayanıklı hale geliyor.

Piyasaya çıkacak ilk örnekler, normal bir A4 kağıt sayfasından çok az daha pahalı olacak. Fakat zamanla seri üretim sayesinde bu özel kağıt çeşidinin normal kağıt sayfaları kadar ucuz olacağı öngörülmekte. Böyle bir buluşun, kağıdın 2 bin yıl önce ilk üretildiği yer olduğu tahmin edilen Çin'den çıkmış olması ise tarihin büyük bir rastlantısı olsa gerek.





Kaynak: Sözcü


Yorumlar