Anasayfa /  Dünya

Çin roketinin düştüğü yer belli oldu!

Çin'in Cadılar Bayramı'nda uzaya fırlatılan 21 tonluk roketi kontrolden çıktı. Dünya'ya doğru düşüşe geçti. Çin roketinin Dünya'da nereye düştüğü belli oldu. İşte haberin detayları...

Abone ol
Abone ol 04 Kasım 2022 14:51

Çin'in Cadılar Bayramı'nda uzaya fırlatılan 21 tonluk roketi kontrolden çıktı. Dünya'ya doğru düşüşe geçti. Çin roketinin Dünya'da nereye düştüğü belli oldu. İşte haberin detayları...

Çin'in kontrolünü kaybederek dünyaya doğru düşmeye başlayan tonlarca ağırlıktaki roketinin akıbeti belli oldu. Nereye düşeceği merakla beklenen roket, Pasifik Okyanusu üzerinde düştü.

ABD DUYURDU: ÇİN ROKETİ PASİFİK OKYANUSU'NA DÜŞTÜ

ABD Uzay Komutanlığı’nın Twitter'da yaptığı açıklamaya göre Long March 5B roketi Pasifik Okyanusu’nun orta-güney bölgesinde atmosfere girerek yeryüzüne düştü.

Ancak Çin’den hala bir açıklama gelmedi. ABD açıklamasına göre atmosfere giriş zamanı 13.01 olarak kayıtlara geçti.

ARALARINDA TÜRKİYE DE VARDI

The Aerospace Corporation’ın Yörünge Enkazı ve Yeniden Giriş Çalışmaları Merkezi’nde (CORDS) Proje Lideri olan Gregory Henning, dün Daily Mail'e verilerle ve modellerle tahmin yapmak için çok fazla belirsizlik olduğunu söylemiş ve şunu eklemişti: “Tam yeri, gerçekten girene kadar bilinmeyecek.”

The Aerospace Corporation'ın ilk tahmininde ise roketin düşmesi beklenen olası güzergahta Türkiye de yer alıyordu. Bu Türkiye de risk altında demekti.

Ancak sonraki tahminlerde Türkiye'nin büyük bir kısmı olası güzergahtan çıkmıştı. Roketin Türkiye'ye düşme ihtimalinin son derece düşük olduğu iddia açıklanmıştı.

Türkiye'den de açıklama geldi 

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Çin tarafından fırlatılan "Long March 5B" fırlatma aracının dünyaya geri dönüş yörünge parametreleri hakkında resmi duyurunun henüz yapılmadığını belirterek, "Çin tarafından fırlatma aracının inişi hakkında kesin tahminler gerekli durumda verilecektir." ifadesini kullandı.

Söz konusu fırlatma aracının Türkiye'ye düşeceği yönündeki çeşitli haberlere karşılık TUA'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Long March 5B fırlatma aracının dünyaya geri dönüş yörünge parametreleri hakkında resmi duyuru henüz yapılmamıştır. Çin tarafından fırlatma aracının inişi hakkında kesin tahminler gerekli durumda verilecektir."

Açıklamada, TUA'nın CNSA ile iletişim halinde olduğu ve karışıklığa meydan vermemek adına ancak resmi ve güncel bilginin paylaşılacağı bildirildi.

 

 

 

Yorumlar