Anasayfa /  Politika /  Chp

CHP'den ihraç edilen akademisyenler raporu!

CHP gece yarısı KHK’larıyla kamudan ihraç edilen akademisyenlerle ilgili çalışmalarını hızlandırdı. Akademisyenlerle ilgili atılacak adımların belirlenmesi ve mevcut sorunlarının hızla çözülmesine dönük adımları atmak üzere CHP Genel Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Selin Sayek Böke ve Zeynep Altıok Akatlı görevlendirilirken, akademisyenlerle ilgili son durumu tespit eden iç rapor, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunuldu. 

Abone ol
Abone ol 26 Mart 2017 12:56



“İhraç Edilen Akademisyenler, Çölleştirilen Üniversiteler” başlığıyla hazırlanan iç raporda, OHAL sürecinin üniversitelerde yarattığı tahribata yer verildi. Şimdiye kadar 21 KHK ile 8 farklı dalga yaşandığını vurgulayan raporda, 112 üniversiteden toplam 4 bin 811 akademisyenin ihraç edildiği ortaya konuldu. Üniversitelerdeki ihraç dalgasının en büyüğünün 686 Sayılı KHK ile gerçekleştiği ve bu KHK ile toplam 330 akademisyenin ihraç edildiğini vurgulayan iç raporda, ayrıca ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriye imza atan akademisyenlerden 312’sinin de meslekten ihraç edildiği belirtildi.



CHP’de, bir süre önce görevden uzaklaştırılan akademisyenler için özel bir çalışma gerçekleştirilmesine karar verilmişti. Genel Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Selin Sayek Böke ve Zeynep Altıok Akatlı gerçekleştirilen bir dizi toplantıda, akademisyenlerle bir araya gelmiş, görüş, öneri ve talepleri dinlemişti. Toplantıların ardından Böke ve Akatlı, CHP’ nin akademsyenlere ilişkin yürüteceği çalışma için görev almışlardı. Yürütülen çalışmalarda, akademisyenlerle birlikte varılan ortak sonuca göre, öncelikle akademisyenlerin görevlerine iadeleri için çalışma yürütülmesi, ancak bu çalışmalara paralel olarak akademisyenlerin mevcut durumdaki sorunlarının çözümüne dönük de bir yol haritası belirlenmesi benimsendi.



CHP’nin atacağı adımların, “akademisyenlerin tercih ve talepleri doğrultusunda” ve “akademisyenlerle birlikte” belirlenmesine dönük kararın ardından “AKP iktidarında akademi ve akademisyenlerin durumuna” ilişkin bir iç rapor hazırlanarak, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sunuldu.Halen yaşanmakta olan mevcut durumu özetleyen iç raporda, Türkiye’nin akademi dünyasında, KHK’larla gelinen son durumun fotoğrafı çekildi. “Özgür düşüncenin ve bilimin en önemli kaynağı olan üniversite ve eğitim kurumlarında müfredattan kadro atamalarına kadar AKP iktidarının siyasal görüşü çerçevesinde haksız uygulamalar ve baskıların yaşandığı bir dönemde 15 Temmuz darbe girişiminin ardından üniversiteler Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) çölleştiriliyor” ifadeleriyle başlayan iç raporda, gelişmelerle ilgili akademisyen ve CHP milletvekillerinin basın açıklamaları sırasında kampüslerde yaşanan orantısız güç kullanımı ve şiddete ilişkin fotoğraflar da yeraldı.



Ankara, İzmir, Kocaeli, Tunceli, Eskişehir ve Mersin’de düzenlenen dayanışma akademilerinden örnekler içeren iç raporun son bölümünde ise, akademisyenlerin talepleri doğrultusunda ortak bir çalışma yürütüleceği, alınacak karar ve atılacak adımların bu taleplere uygun şekilde belirleneceği vurgulandı.



Türkiye’nin içinde bulunduğu referendum sürecine rağmen, çalışmaların yavaşlamaması ve sürecin bundan sonraki aşamalarının bir an önce hayata geçirilebilmesi amacıyla, akademisyenler ile CHP yöneticilerinin ortak toplantıları ise devam edecek.

 


Yorumlar