Anasayfa /  Teknoloji

ChatGPT nedir, nasıl kullanılır? ChatGP T'ye nasıl soru sormalıyız?

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte gittikçe yaygınlaşan yapay zeka hakkında araştırmalar giderek hız kazanmaya devam ediyor. Peki, Yapay zeka nedir, faydaları nelerdir? ChatGPT nedir, nasıl kullanılır? ChatGPT'ye nasıl soru sormalıyız?

Abone ol
Abone ol 09 Mayıs 2023 10:30

Zamanın en güçlü teknolojilerinden biri yapay zeka olarak öngörülüyor. Son yılların en gözde teknolojilerinden biri olan  ChatGPT hakkında bilgi sahibi olmak isteyen insanlar arama motorlarına bu soruyu soruyor. Peki, Yapay zeka nedir, faydaları nelerdir? ChatGPT nedir, nasıl kullanılır? ChatGPT'ye nasıl soru sormalıyız? İşte yapay zeka hakkında merak edilenler...

Yapay zeka nedir?   

Yapay zeka, bilgisayar sistemlerinin insanların sahip olduğu akıl ve zeka benzeri yetenekleri geliştirebilmesini sağlayan bir bilim dalıdır. Terim sıklıkla akıl yürütme, anlam keşfetme, genelleme veya geçmiş deneyimlerden öğrenme gibi insanlara özgü entelektüel süreçlerle donatılmış sistemler geliştirmek amacıyla kullanılmaktadır.

Yapay zeka faydaları nelerdir?

Yapay zekâ, bir insanın yapabileceği bazı görevleri daha fazla veriyle daha hızlı bir şekilde yapılmasına imkân tanıyarak, hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Bu sebeple, yapay zekâ; sesli asistanlar, dil çevirileri, öneri sistemleri, navigasyon, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri, e-ticaret ve yardımcı robot uygulamalarıyla günlük hayatımızda yer almaktadır. Siber güvenlik ve savunma sanayi gibi sektöre özel stratejik çalışmalarda da kullanılmaktadır.

ChatGPT nedir?

ChatGPT; OpenAI tarafından geliştirilen, yapay zekâya dayalı bir sohbet robotudur. Robot, kendisine sorduğunuz soruları karşınızda bir insan varmış gibi cevaplayabilir.

ChatGPT, internet üzerinden öğrendiği bilgileri derleyip tatmin edici cevaplar verebiliyor. Bunlar aslında Google arama motoru üzerinden de erişilebilen cevaplar. Aralarındaki fark ise Google aranan konu ile ilgili tüm seçenekleri yani birbirinden farklı kaynakları kullanıcıya sunarken, ChatGPT bir dizi tahminde bulunarak ulaştığı tek bir cevabı çok daha hızlı bir şekilde kullanıcıya sunuyor. 

ChatGPT nasil kullanilir?

Yapay zeka tabanlı sohbet robotu Chat GPT, ücretsiz olarak kullanılabiliyor. İşte ChatGPT kullanmak için adım adım yapmanız gerekenler;

Bilgisayar veya telefonunuzdan https://chat.openai.com web sitesini açın.

OpenAI üyeliğiniz varsa "Log in" butonuna basıp hesabınıza giriş yapın. Hesabınız bulunmuyorsa "Sign up" butonuyla üye olun.

Hesabınıza giriş yaptıktan sonra açılan sohbet ekranından ChatGPT'yi kullanabilirsiniz.

ChatGPT'ye nasil sorular sorulur?

ChatGPT, veri tabanından sizin sorduğunuz soruların yanıtlarına yani ihtiyaç duyduğunuz bilgiye erişiminizi uygun hale getirebilen bir teknoloji. Bunu verimli kullanmanın yollarını bulamazsanız ve öğrenmezseniz elbette bu teknoloji çok sığ kalacaktır. Soru sorarken detaylandırmak gerekiyor. Kendinizi tanıtmanız ve potansiyelinizi ortaya koymanız gerekiyor. Bunların her biri veri olarak işleniyor ve arka planda yapay zeka sizi giderek daha iyi anlayarak sormak istediğiniz sorunun çerçevesini çiziyor ve ona göre çözüm üretiyor. Sorular çeşitlendikçe daha zengin içerikler de getirecektir. İhtiyacınızı ne kadar düzgün sorularla iletirseniz o kadar çok fayda görürsünüz.

Dijital yayınları kullanarak çözüm üreten ChatGPT'nin, "eğitim dünyasında öğrencilerin ödevlerini yaptırdığı, makalelerini yazdırdığı bir kaynağa dönüşeceği, bu nedenle yaratıcılığı sınırlama tehdidi yarattığı" şeklinde eleştiriler göz önünde bulundurulmalı.

 

Yorumlar