Anasayfa /  Güncel /  Gündem

Çavuşoğlu'ndan İsveç ve Finlandiya açıklaması!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistanlı mevkidaşı ile düzenlediği basın toplantısında İsveç'teki provokatif eylemler ve NATO üyeliği gündemiyle ilgili konuştu. Çavuşoğlu, "İsveç yönetimi bu alçak eyleme izin vererek ortak oldu. Bu ortamda 3'lü toplantının bir anlamı olmaz" dedi.

Abone ol
Abone ol 26 Ocak 2023 21:27

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ivica Dacic ile ortak basın toplantısı düzenledi. 

Bakan Çavuşoğlu, İsveç'teki provokatif eylemler ve NATO üyeliği tartışmalarına ilişkin soruyu yanıtladı. 

Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Eğer İsveç diyorsa ki ben artık radikal ırkçı bir ülke oldum, İslam düşmanı bir ülke oldum. O kendi bileceği iş ama bu AB Konseyi sözleşmelerine de aykırı. Bize ders vermeye çalışıyorlar, Sırbistan'a da ders vermeye çalışıyorlar. Orada bir yasa var, dolayısıyla olsun diyenler de bu suça ortak. Terörle mücadele kanunlarında da terörle mücadele edecek unsur yoktu, değiştirmek zorunda kaldılar. İsveç yönetimi bu alçak eyleme izin vererek ortak oldu. Bu kadar basit. Gerçek inanç sahibi herkes böyle görüyor. Az da olsa farklı inançtan kesimlerden de açıklama geldi ama sonunda 'orada kanun öyle' diyorlar. NATO'ya üye olmak istiyor musun, istemiyor musun?

"AŞIRI SOL SİYASİLER BENİ ARIYOR, 'İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİNİ ENGELLEYİN' DİYE"

Bu eylemlerin bir amacı da üyeliği engellemek. Onlar içinde benim tanıdığım aşırı sol ideolojiye sahip siyasiler var, onlar da beni arıyorlar, engelleyin NATO üyeliğimizi diyorlar. PKK ile işbirliği yapıyorlar, aynı şey. Bu mayınları temizleyip yolda ilerlemek, mayınlara basıp kendini patlatmak da İsveç'in elinde. Bu ortamda 3'lü toplantının bir anlamı olmaz.

İsveç ve Finlandiya'nın üyelik süreçlerinin ayrılması yönünde bize resmi teklif de gelmedi. İki ülkenin atması gereken adımlar var ama göreceli olarak Finlandiya ile sorunlarımız İsveç'e göre daha az. Hem NATO hem diğer ülkeler sürecin aynı anda yürümesinden yana."

Yorumlar