Anasayfa /  Dünya

Çavuşoğlu o görüşmeyi anlattı: ABD bizi tatmin etmedi!

ABD'lilerin açıklamaları bizi tatmin etmedi.ABD'ye karşı güvensizliğimiz devam ediyor. Org.Akar ve Hulusi Akar,Afrin operasyonunun koordinasyonu için gitti'

Abone ol
Abone ol 18 Ocak 2018 12:50

Dışişler Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerkan Dışişler Bakanı ve Savunma Bakanı le yaptığı görüşmelern ayrıntılarını açıkladı. CNN TÜRK'e konuk olan Çavuşoğlu'nun açıklamalarının satırbaşları şöyle: ABD'den gelen açıkmalar sonrasında hem Savunma Bakanı'yla hem de Dışşler Bakanı'yla yaptığımız görüşmelerde duyduğumuz rahatsızlığı dle getrdk. Kendler gazetelerde çıkan haberlere nanmamız gerektğn söyledler, bz se bunları bazı askerlerden duyduğumuzu söyledk. YPG'ye verlen slahlarla lgl rahatsızlığımızı da dle getrdk. Bu terör örgütüne verlen destek lşklermzde ger dönülmez hasara yol açar. Bu mesajları net br şeklde kendlerne verdk. Savunma Bakanı'nı tanırım, doğru söyleyen insanlardan biridir. 'Bizzat bu konuyla yakından ilgileniyorum' dedi. Aynı şeyi Dışişleri Bakanı da söyledi. Ama ABD'nin açıklamaları bizi tam olarak tatmin etmedi.

ABD'YE GÜVENSİZLİĞİMİZ DEVAM EDİYOR

Yarın DEAŞ da ismini değiştirebilir ama terör devam eder. Irak'ın bugün yaşadığı durum ABD'nin Irak'ta attığı yanlış adımlardır. ABD'nin Irak'tan ayrılırken yaptığı daha da büyük yanlışlardır. DEAŞ Irak'ta başladı, Suriye'ye geçti, oradan tekrar Irak'a geçti. ABD'ye güvensizliğimiz devam ediyor. Rakka'dan sonra bize verdiği sözleri tutmadı, Mümbiç'te verdiği sözü tutmadı. Obama'nın telefonda Cumhurbaşkanımıza 'hemen acil' diye söz vermişti ama sözü tutmadı. Peki YPG Mümbiç'ten çekildi mi? Çekilmedi. Bizim artık ABD'den somut adım görmemiz lazım.

(Afrin operasyonu açıklamalardan etkilenir mi?) Yok, olmaz. Biz bu adımları atacağımızı söyledik. Afrin'den bize her gün saldırı geliyor. İdlib'e gözlemci gösteriyoruz, buraya yönelik tacizler de devam ediyor. Biz bu müdahaleyi yapmak zorundayız. DEAŞ, Kilis'e tacizde bulunuyordu. Kilis'te sadece bu yüzden 24 kişi hayatını kaybetti. Biz bunu yapacağız. 

Bu tehditle biz karşı karşıyayız. Müttefiklerimizin bize ne kadar destek verip vermediği de ortada. Ama biz bu tehditlerle yaşıyoruz, o ülkelerin de bize faydası yok. O yüzden biz kendi tedbirlerimizi almak zorundayız.

'ABD TERÖRİSTLERLE İŞBİRLİĞİNİ BIRAKMALIDIR'

(Silah toplama sözü) ABD bize kendileri söylemişlerdi; Biz verdiğimiz silahların seri numaralarını alıyoruz. Rakka operasyonundan sonra YPG'deki silahları toplayacağız demişlerdi. Ama Cumhurbaşkanımız bunun pratikte uygulanamayacağını anlatmıştı. ABD'nin verdiği sözü tutması lazım. Tutmazsa güvenilir bir ülke olmaz. Biz her yerde müttefiğiz, dolayısıyla ağızdan çıkan söz tutulmalıdır. Erdoğan'ı seven de sevmeyen de bilir ki Erdoğan sözünü tutar. ABD'nin bize verdiği bir söz var ama sözünü tutmuyor. Biz artık somut adımları görmek istiyoruz. Artık bu terör örgütüyle işbirliği yapmayı ABD'nin bırakması lazım."

AÇIKLAMALAR OPERASYONU ENGELLEMEZ

Çavuşoğlu, ABD'den yapılan "Sınır ordusu kurmayacağız" açıklamasının Afrin operasyonunu engellemeyeceğini de söyledi.

KOORDİNASYON İÇİN RUSYA'YA GİTTİLER

Çavuşoğlu, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, Afrin operasyonunun koordinasyonu için Rusya'ya gittiğini açıkladı. Çavuşoğlu, "Rusya Afrin harekatına karşı olmamalı. Harekatın hava koordinesini birlikte yapmalıyız. Moskova'da planlanacak. Suriye'nin toprak bütünlüğünü esas alıyoruz."


Yorumlar