Anasayfa /  Foto Galeri

Çalışana yemek ücretlerinde yeni dönem! İşte tüm merak edilen soruların yanıtları...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada çalışanlara ödenen yemek ücretlerindeki yemek kartı zorunluluğunun kalkacağı, nakit ödemelerin de vergi istisnası kapsamına alınacağının açıklamasının ardından çalışanlar ile işverenler arasında bazı sorulara yanıt aranmaya başlandı. Hürriyet yazarı Noyan Doğan da o sorulara köşesinden cevap verdi...

Çalışana yemek ücretlerinde yeni dönem! İşte tüm merak edilen soruların yanıtları... - Sayfa 1

Yeni düzenleme, önümüzdeki günlerde Meclis’e gelecek olan Torba Kanun’da yer alacak. Düzenleme ile bugüne kadar uygulanan yemek bedeli istisnası değişecek ve çalışanlara nakden ödenen yemek bedeli tutarları vergi istisnası kapsamına girecek. Peki, mevcut durumda işverenin yemek uygulaması nasıl, halen uygulanan yemek bedeli istisnası ne anlama geliyor, yeni düzenlemenin çalışana ve işverene etkisi nasıl olacak? İşte, yemek ücreti konusunda tüm merak edilenler.

Çalışana yemek ücretlerinde yeni dönem! İşte tüm merak edilen soruların yanıtları... - Sayfa 2

1- İŞVEREN, ÇALIŞANA YEMEK ÜCRETİ ÖDEMEK ZORUNDA MI?

İş kanununa göre işverenin, çalışana yemek ücreti ödemek gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Ancak iş sözleşmesinde yemek ücreti ödeneceği yer alıyorsa o zaman ödemek zorunda.

Çalışana yemek ücretlerinde yeni dönem! İşte tüm merak edilen soruların yanıtları... - Sayfa 3

2- İŞVEREN YEMEK ÜCRETİNİ NASIL ÖDER?

Mesai saatleri içinde ya iş yerinde yemek olanağı sunar ya da yine mesai saatleri içinde yemek ücretini nakdi olarak öder. İşveren, çalışana yemek ücretini nakit ödeyeceği gibi yemek kartı ya da yemek fişi şeklinde de ödeyebilir.

Çalışana yemek ücretlerinde yeni dönem! İşte tüm merak edilen soruların yanıtları... - Sayfa 4

3- GÜNLÜK YEMEK TUTARI NE KADAR?

Aslında işverenin, çalışana ödeyeceği günlük yemek ücretinin bir üst limiti yok. Ancak vergiden muaf tutulacak günlük yemek ücreti tutarını devlet her yıl belirleyip, açıklıyor. Bu tutar 2022 yılı temmuz ayından yıl sonuna kadarki sürede 51 lira, KDV ile birlikte 55 lira olarak belirlendi. İşveren, günlük bu tutarı, ücretten istisna edebiliyor. İşte buna da ‘yemek bedeli istisnası’ deniyor. İşverenin, işyeri dışında yemek vermesi durumunda, bunu yemek kuponu, yemek kartı gibi ödeme sistemleri ile verme hakkı da bulunuyor.