Anasayfa /  Foto Galeri

Çalışamayanlara SGK'dan 5 bin 600 lira destek!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yaptığı işten dolayı rahatsızlanan, bedensel veya ruhsal engelli hale gelen kişilere maddi destek veriyor. Meslek hastalığı nedeniyle çalışamayanlara sürekli ya da geçici bir maaş bağlanıyor. Fakat bu destekten yararlanıması için bazı şartları yerine getirmiş olmak gerekiyor. Bunlardan biri de üç gün içinde SGK'ya başvuru yapmış olmak. İşte konunun tüm detayları...

Çalışamayanlara SGK'dan 5 bin 600 lira destek! - Sayfa 1

Meslek hastalığı sigortasından sağlanan haklardan yararlanabilmek için prim günü şartı bulunmuyor. SGK'dan malulen emekli aylığı bağlatabilmek için ise sigortalı çalışmaya başlama tarihine göre değişen prim günü ve sigortalılık süresi koşulu aranıyor.

Çalışamayanlara SGK'dan 5 bin 600 lira destek! - Sayfa 2

3 GÜN İÇERİSİNDE SGK'YA BİLDİRİLMESİ GEREKİYOR

Bu ödemenin yapılabilmesi için herşeyden önce hastalık ile çalışma arasında illiyet bağının kurulması gerekiyor. Meslek hastalığının işten dolayı meydana gelip gelmediğinin tespit edilebilmesi için SGK'nın belirlediği hastanelerden sağlık kurulu raporu alınması ve bu raporun SGK sağlık kurulunca da onaylanması lazım. İşveren SSK'lı çalışanının durumunu öğrendiği andan itibaren 3 gün içinde, Bağkur'lu da aynı sürede kendisi bizzat SGK'ya bildirmek zorunda.

Çalışamayanlara SGK'dan 5 bin 600 lira destek! - Sayfa 3

SGK NE KADAR AYLIK BAĞLIYOR?

Meslek hastalığına yakalanan ve bu yüzden çalışma gücünü en az yüzde 10 oranında kaybedenlere sürekli iş göremezlik geliri bağlanıyor. Bu gelir; tam iş göremezlik halinde kişinin brüt ücretinin yüzde 70'i oranında oluyor. Hastalık nedeniyle çalışma gücünü yüzde 10, yüzde 20, yüzde 30, yüzde 40 gibi kısmi oranda kaybedenlere bağlanacak ödeme tutarı da kişinin brüt ücretinin yüzde 70'i, iş göremezlik derecesiyle çarpılarak bulunuyor. Örneğin; brüt ücret 8 bin lira ise bunun yüzde 70'i, 5 bin 600 lira yapıyor. Yani tam iş göremezlik halinde ödenecek tutar 5 bin 600 lira. Çalışma gücü kaybı yüzde 30 ise 1.680 lira aylık bağlanıyor.

Çalışamayanlara SGK'dan 5 bin 600 lira destek! - Sayfa 4

KİMLER YARARLANIYOR?

Meslek hastalığı kapsamında sağlanan haklardan; 4A (SSK) ve 4B'li (Bağkur) çalışanlar ile çırak ve stajyerler, stajyer hekim, tarım ve orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar ile ev hizmetlerinde çalışanlar faydalanabiliyor.