Anasayfa /  Foto Galeri

Bülent Arınç'ın "Seçimler ertelenmeli" çıkışına muhalefetten tepki yağdı

Kahramanmaraş merkezli 10 ilde büyük yıkıma neden olan deprem sonrası yaklaşan seçim konusuda tartışılmaya başlandı. Depremlerde yaşanan yıkım nedeniyle seçimlerin ertelenmesi gerektiğini söyleyen Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'a muhalefetten tepki yağdı.

Bülent Arınç'ın "Seçimler ertelenmeli" çıkışına muhalefetten tepki yağdı - Sayfa 1

"Ne Mayıs'ta ne Haziran'da seçim olmaz, olamaz" diyen AKP Kurucular Kurulu üyesi ve eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın açıklamaları, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ertelenmesi ihtimaline dair tartışmaları alevlendirdi.

Bülent Arınç'ın "Seçimler ertelenmeli" çıkışına muhalefetten tepki yağdı - Sayfa 2

Cumhur İttifakı'nın seçimleri erteleyebilmek için Meclis'te yeterli çoğunluğu bulunmadığından gözlerin çevrildiği muhafelet partileri ise Arınç'ın çıkışına tepki gösterdi.

Bülent Arınç'ın "Seçimler ertelenmeli" çıkışına muhalefetten tepki yağdı - Sayfa 3

"Savaş olmadığına göre ertelenemez"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, YetkinReport'a yaptığı açıklamada, "Anayasa çok açık. Ancak savaş hâlinde seçim ertelenebiliyor. Savaş olmadığına göre seçim ertelenemez. Hiç kimse Anayasa'nın, yasaların dışında gerekçeler uydurarak kendisine özgü bir hukuk normu oluşturamaz. Anayasa var. 'Türkiye hukuk devletidir' diyorsak yapılamaz" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Seçimin ertelenmesi taleplerinin altında seçimden kaçma iradesi var. Ancak bu iradeyi YSK üzerinden hayata geçirmek yani kendi çıkarlarına göre bir defaya mahsus özel kararlar aldırmak istiyorlar. Sayın Arınç'ın açıklaması bunu gösteriyor. Tekrar ediyorum; kimseye özgü hukuk normu oluşturulamaz. Yapılması gereken, ister erken seçim olarak 14 Mayıs, ister zamanında 18 Haziran olsun, ivedilikle seçim tarihinin belirlenmesidir. Seçimden kaçmanın hiç kimseye bir yararı yoktur. Ancak zararını tüm ülke çekecektir" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Arınç gibi "bir defalığına' deyip iddia edildiği gibi YSK'ya seçim erteletme girişiminde bulunabilir mi? Bu durumda tutumunuz ne olur?" şeklindeki soruya ise "Buna kalkışacaklarını sanmıyorum. Hukuk, hukukun üstünlüğü, yargıçlarda vicdan varsa buna kalkışacaklarını sanmıyorum. Anayasa'ya göre hâkim, hukukun üstünlüğü ve vicdani kanaatine göre karar verir" yanıtını verdi.

"Büyük bir deprem oldu, farkındayız. Göç hareketleri var, farkındayız. Ancak bugünkü teknolojik imkânlarla bu sorunlar kolaylıkla aşılabilir" ifadelerini kullanan CHP lideri, "14 Mayıs'ta olacaksa üç ay, 18 Haziran'da, zamanında yapılacaksa dört aydan fazla zaman var. Bu süre içinde YSK görevini aksatmadan rahatlıkla yapabilir" diye ekledi.