Anasayfa /  Foto Galeri

Bugün Dünya Alzheimer Günü -Alzheimer nedir? Alzheimer evreleri nelerdir

21 Eylül tarihi dünya Alzheimer günü olarak bilinir. Bu hastalık artık çok fazla kişi tarafından bilinmekte ve belli bir yaşın üstündeki kişiler için ciddi bir gelecek korkusu olarak ifade edilmektedir. Alzheimer, demansın (bunama) en yaygın sebebi, hafıza kaybı ve günlük yaşama müdahale edebilecek kadar ciddi diğer bilişsel yetenekler için genel bir terimdir. Alzheimer hastalığı, demans vakalarının yüzde 60 ila yüzde 80'ini oluşturur. Peki, Alzheimer Nedir? Alzheimer evreleri nelerdir?

Bugün Dünya Alzheimer Günü -Alzheimer nedir? Alzheimer evreleri nelerdir - Sayfa 1

Tipik olarak hafıza ile ilgili problemler, doğru kelimeleri bulmada zorluklar, aynı işi tekrar tekrar yapmak, sayısal hesaplamalarda zorluk ve kişilikte değişiklikler gibi belirtiler görülen ancak ilk belirtileri kişiden kişiye değişebilen Alzheimer Nedir? Alzheimer evreleri nelerdir? Alzheimer ile ilgili bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…

Bugün Dünya Alzheimer Günü -Alzheimer nedir? Alzheimer evreleri nelerdir - Sayfa 2

ALZHEİMER NEDİR?

Alzheimer, hafıza, düşünce ve davranış problemlerine neden olan bir tür bunamadır. Belirtiler genellikle yavaş gelişir ve zaman içinde daha da kötüleşerek günlük işlere müdahale edebilecek kadar şiddetli hale gelir.

Alzheimer, demansın (bunama) en yaygın sebebi, hafıza kaybı ve günlük yaşama müdahale edebilecek kadar ciddi diğer bilişsel yetenekler için genel bir terimdir. Alzheimer hastalığı, demans vakalarının % 60 ila% 80’ini oluşturur.

Bugün Dünya Alzheimer Günü -Alzheimer nedir? Alzheimer evreleri nelerdir - Sayfa 3

Alzheimer, yaşlanmanın normal bir parçası değildir. Bilinen en büyük risk faktörü, yaşın artması ve Alzheimer hastalarının çoğunluğunun 65 yaş ve daha büyük olması. Ancak Alzheimer sadece yaşlılık hastalığı değildir. 65 yaşından daha genç insanlarda da görülebilir.

Erken başlangıçlı Alzheimer, hastalığın 40'lı yaşlarında veya 50'li yaşlarında bir insanda farkedildiği zamandır. Bu hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 5’i bu yaş grubundadır.

Bugün Dünya Alzheimer Günü -Alzheimer nedir? Alzheimer evreleri nelerdir - Sayfa 4

ALZHEİMER EVRELERİ

Alzheimer hastalığı tipik olarak üç genel aşamada yavaş ilerler; hafif (erken evre), orta ve şiddetli (geç evre). Alzheimer insanları farklı şekillerde etkilediğinden, demans semptomlarının zamanlaması ve ciddiyeti, her insanda Alzheimer’ın evreleri boyunca farklı şekilde ilerledikçe değişir.