Anasayfa /  Foto Galeri

Bu zam tiryakilere sigara bıraktıracak! İşte 2023 yılı zamlı sigara fiyatları

Sigara fiyatlarına ne kadar zam gelecek?' sorusu tütün kullanıcılarının gündeminde yer alırken beklenen haber geldi. Tüm markalara rekor zam geliyor. 2023 sigara zammı belli oldu. Gelen zamla birlikte en düşük sigara 33 lira olacak. İşte son dakika haberinin detayları..

Bu zam tiryakilere sigara bıraktıracak! İşte 2023 yılı zamlı sigara fiyatları - Sayfa 1

Enflasyon oranlarındaki artışa bağlı olarak Özel Tüketim Vergisi ÖTV'de beklenen artış beraberinde sigara fiyatlarına zammı gündeme getirdi. Milyonlarca kişi 'Sigaraya zammı geliyor? Sigaraya ne kadar zam gelecek?' sorularını araştırırken beklenen haber geldi. Tüm markalara rekor zam geliyor.

En ucuz sigara 33 liraya kadar yükselecek. Peki, sigaraya zam mı gelecek? Sigaraya yeni yılda zam mı gelecek? İşte güncel sigara fiyatları ve gelecek olan zam oranları...

Bu zam tiryakilere sigara bıraktıracak! İşte 2023 yılı zamlı sigara fiyatları - Sayfa 2

SİGARAYA OKKALI ZAM GELİYOR
Milyonlarca kişi sigaraya zam yapılıp yapılmayacağını araştırmaya başladı. Yeni yıla sayılı günler kala peş peşe zam haberleri gelmeye devam ederken, sosyal medyada sigara zammı gündeme taşındı. Birçok iddia ortaya atılırken 2023 sigara zammı belli oldu. Tüm markalara rekor zam geliyor! Bu zam tiryakilere sigara bıraktırır.

Bu zam tiryakilere sigara bıraktıracak! İşte 2023 yılı zamlı sigara fiyatları - Sayfa 3

TÜM MARKALARA REKOR ZAM!
Kasım ayına ilişkin enflasyon verilerine göre Yİ-ÜFE’de Temmuz’dan bu yana beş aylık değişim yüzde 22,6 seviyesinde. 2022 Aralık Yİ-ÜFE aylık değişimi yüzde 2 olsa bile ocak ayında ÖTV’de yapılacak artış yüzde 25 olacak. Buna göre, tahmin edildiği gibi Yİ-ÜFE’de altı aylık değişim oranı yüzde 25 olursa ve başka bir karar alınmayıp bu oranda otomatik artış yapılırsa, “asgari maktu vergi” uygulaması sebebiyle önemli bir fiyat artışı ihtiyacı doğacak. Asgari maktu vergi tutarı, sigaranın düşük fiyatla satılmasını engellemeye yönelik bir unsurdur.

Bu zam tiryakilere sigara bıraktıracak! İşte 2023 yılı zamlı sigara fiyatları - Sayfa 4

ARTIŞ NASIL OLACAK?
6 aylık ÜFE kadar artırılacak olan sigarada paket başına asgari maktu vergi 15.83 liradan 19,79 liraya yükselecek. Ancak sigaranın vergisinde bir şart daha var bu rakamın yani asgari vergi tutarının, perakende satış fiyatının yüzde 63'ünden daha az olmaması gerekiyor. Sigarının perakende satış fiyatı ile vergi oranı çarpılır, bulunan rakam asgari maktu vergi tutarından büyükse çarpım sonucu bulunan nispi vergi; düşük ise asgari maktu vergi tutarı esas alınır.