Anasayfa /  Foto Galeri

Bu yöntemi aklınızdan bile geçirmeyin! Şok diyetlerin 12 önemli zararı...

COVID-19 pandemisinde kimi zaman stres kimi zamansa can sıkıntısı sebebiyle birçoğumuz mutfakta yemek işlerine ağırlık verdik. Ancak hazırladığımız hamur işleri, tatlılar, çeşit çeşit yemekler, ihtiyacımız olan enerjiden daha da fazlasını almamıza yol açtı. Peki şok diyetler hangi sağlık problemlerine neden olabiliyor? İşte şok diyetlerin yol açtığı 12 sağlık sorunu

Bu yöntemi aklınızdan bile geçirmeyin! Şok diyetlerin 12 önemli zararı... - Sayfa 1

1-Kas kaybına yol açabiliyor 
Vücudunuzun gereksinimi olan enerjiyi besinlerden sağlamadığınızda, vücudunuz enerji üretmek için kaslardaki proteinleri parçalıyor. 2014 Avrupa Obezite Kongresi'nde sunulan araştırmalar, hızlı kilo verdiğinizde, yavaş yavaş verdiğinizden 3 kat daha fazla kas kaybettiğinizi gösteriyor. Yani, şok diyetlerle hızla kilo verseniz bile fiziğiniz muhtemelen daha iyi görünmeyecektir.

Bu yöntemi aklınızdan bile geçirmeyin! Şok diyetlerin 12 önemli zararı... - Sayfa 2

2-Metabolizmayı yavaşlatıyor 
Düşük kalorili diyetler nedeniyle azalan kaslar sonucunda vücudun metabolik hızı (istirahatte yaktığınız kalori sayısı) otomatik olarak düşüyor. Bu da yürürken hatta egzersiz yaparken daha az kalori yaktığınız anlamına geliyor. Zamanla metabolizmanız nihayetinde kilo vermeyi bırakacak kadar yavaşlıyor. Üstelik çok düşük kalorili diyeti bıraktığınızda, çok hızlı olarak verdiğiniz kiloları, hatta daha fazlasını geriye alıyorsunuz.

Bu yöntemi aklınızdan bile geçirmeyin! Şok diyetlerin 12 önemli zararı... - Sayfa 3

3-Kalp kaslarını yıpratabiliyor 
Kilo kaybı son derece hızlıysa kalbin kasları atrofi (kalp kaslarının yavaş yavaş yıpranması ve azalması ) yapabiliyor. Ayrıca aşırı düşük kalorili diyetler hem sıvı hem de sodyum ve potasyum gibi mineral kayıplarına sebep olduğu için ventriküler aritmiler, bir başka deyişle ritim bozukluğuna da yol açabiliyor.

Bu yöntemi aklınızdan bile geçirmeyin! Şok diyetlerin 12 önemli zararı... - Sayfa 4

4-Depresyona girme riskini yükseltiyor 
Düşük kalorili diyetlerde, özellikle yeterli karbonhidrat tüketimi olmadığında, beynin stres hormonu seviyeleri artıyor ve vücut strese karşı daha duyarlı hale geliyor. Bunun sonucunda depresyon riski yükseliyor. Aynı zamanda sizi kısıtlı bir diyet sonrası aşırı yeme davranışlarına yatkın hale getiriyor.