Anasayfa /  Foto Galeri

Bu genlere dikkat! COVID-19'da genç ve sağlıklı insanların ölmesine neden oluyor

Geçen Mart ayında 21 yaşında hayatını Covid-19 nedeniyle kaybeden İngiliz Chloe Middleton, pandeminin en genç kurbanlarından biri oldu. Middleton’un daha önce bir sağlık sorunu yoktu. Vakanın ardından giden bilim insanları, genç ve sağlıklı kişilerin Covid-19’dan ölme olasılığını artıran ve bağışıklık sisteminin çalışmasını düzenleyen beş gen buldular.

Bu genlere dikkat! COVID-19'da genç ve sağlıklı insanların ölmesine neden oluyor - Sayfa 1

Yeni tip corona virüs nedeniyle en çok risk altında olanların kişilerin yaşlı ve kronik olarak hastalığa sahip insanlar düşünülüyor, ancak bununla ilgili yeterli araştırma yapılmadı. Yaşlılık hastanın bağışıklık sisteminin zayıflatarak, vücudun corona virüsle savaşmasını zorlaştırıyor, ancak 21 yaşındaki Chloe Middleton gibi bazı kişilerin, ciddi bir Covid-19 enfeksiyonu kurbanı profiliyle uyuşmaması da rahatsız edici bir gerçek.

Bu genlere dikkat! COVID-19'da genç ve sağlıklı insanların ölmesine neden oluyor - Sayfa 2

İngiltere Ulusal İstatistik Bürosu'ndan alınan rakamlar, ölümlerin yüzde dokuzundan biraz fazlasının 45 ila 64 yaş aralığında gerçekleştiğini gösteriyor, bu da birçok mağdurun orta yaşlı olduğu anlamına geliyor. Bazıları Covid-19’a direnme gücünü azaltan uzun vadeli hastalıklara veya obezite gibi sağlık sorunlarına sahipti, ancak birçoğunun daha önce hiçbir hastalığı yoktu.

Bu genlere dikkat! COVID-19'da genç ve sağlıklı insanların ölmesine neden oluyor - Sayfa 3

Bilim insanları, kendilerini afallatan bu duruma ilişkin yani bir çalışma yaptı. Araştırmacılara göre insanların genetik yapısındaki önemli farklılıklar, bazı gençlerin neden virüsle savaşamadığını, bazı kronik hastalığa sahip yaşlıların ise hastalığı hafif semptomlarla atlattığını açıklayabilir.

Bu genlere dikkat! COVID-19'da genç ve sağlıklı insanların ölmesine neden oluyor - Sayfa 4

5 ANAHTAR GEN BULUNDU
İskoçya’daki Edinburgh Roslin Enstitüsü'nden araştırmacılar, genç ve sağlıklı insanların Covid-19 nedeniyle ölme olasılığını artıran beş anahtar geni keşfetti.