Anasayfa /  Sağlık

Bu besinler bağırsak sağlığına birebir etkili! Şişkinliğe son...

Birçok kişi yemek yedikten sonra şişkinlik problemleri yaşıyor. Bu durum bağırsaklara da olumsuz anlamda etki ediyor. Bu sorunun en büyük sebebi ise yediğimiz besinler. İşte bağırsaklar için son derece sağlıklı olan ve şişkinlik problemleri yaşatmayacak besinler.

Abone ol
Abone ol 23 Mayıs 2023 17:18

Beslenme uzmanı Ashleigh Tosh,  bağırsak mikrobiyomundaki bir dengesizliğin sık sık şişkinlik nöbetlerine sebep olabileceğini belirtti. Peki bunun olmasını nasıl durdurabilirsiniz?

Tosh, "gıdanın sindirim sisteminden geçmesine yardımcı olduğu" için insanların diyetlerine "bol miktarda lif içermesi" gerektiğini açıkladı.

Yiyecekleri sindirim sistemi boyunca hareket ettirerek, bağırsakların "temiz" olması için atık düzenli olarak ortadan kaldırılır.

Tosh şunları da ekledi: "Lif, meyveler, sebzeler, baklagiller ve tam tahıllar gibi yiyeceklerde bulunabilir, bu nedenle bu yiyecekleri diyetinize dahil ettiğinizden emin olun."

Diyetinize dahil etmek için başka bir bağırsak dostu seçenek, fermente gıdalardır.

Beslenme uzmanı Tosh, "Fermente gıdalar, sağlıklı bağırsak bakterilerini destekleyen ve sindirimi destekleyen probiyotikler açısından zengindir."

Fermente gıda örnekleri şunları içerir:

  • Kimchi
  • Yoğurt
  • Kefir

Diyetinize hangi yiyecekleri ekleyeceğinizi bilmenin yanı sıra, sık sık şişkinlik istemiyorsanız nelerden uzak durmanız gerektiğini bilmek de yararlıdır.

Tosh, "Kafein hem mide astarında tahrişe neden olabilir hem de besin emilimini engelleyerek şişkinlik gibi sindirim sorunlarına yol açabilir" şeklinde konuştu.

"Ayrıca yararlı bakterilerin dengesine müdahale ederek huzursuz bağırsak sendromu benzeri semptomlara yol açabilen iltihaplanmaya neden olabilir."

Tosh ayrıca, şişkinliği yenmeye (veya daha en başta oluşmasını önlemeye) yardımcı olacak üç öneri paylaştı.

" Gün boyunca su veya bitki çayları gibi şekersiz içecekler ile yeterli sıvı tüketmek önemlidir" dedi.

"Yeterli sıvı alımı, atıkların ortadan kaldırılmasını sağlar ve iyi bakteri seviyelerinin en yüksek seviyede kalmasını sağlamaya yardımcı olur."

"Yeterince su içmekte zorlanıyorsanız, ekstra lezzet ve ek doz vitamin ve mineraller için bardağınıza biraz taze limon veya limon suyu ekleyin."

Bir başka önemli ipucu da vücudun kendini tamir edebilmesi için "her gece yeterince dinlenmektir".

Geceleri yaklaşık sekiz saatlik kaliteli uykunun "yediğimiz yiyeceklerden alınan besinlerin sindirimini ve emilimini düzenlemeye" yardımcı olduğu bilinmekte.

Beslenme Uzmanı Tosh, ayrıca şişkinliği önlemeye çalışırken düzenli olarak egzersiz yapmayı da tavsiye ediyor.

Tosh, "Egzersiz, iyi kan dolaşımını teşvik ederek bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur" dedi.

Daha iyi dolaşım, önemli besinlerin, suyun ve temel vitaminlerin emilimini artırır, böylece iltihabı azaltır ve hormonları düzenler.

Şişkinliği yenmenin yedi yolu:

  • Diyetinize lif ekleyin
  • Fermente gıdalar tüketin
  • Kafeini sınırlayın
  • Yeterli sıvı tüketin
  • Az uyumaktan kaçının
  • Düzenli egzersiz yapın
  • Stres seviyenizi yönetin
Yorumlar