Anasayfa /  Foto Galeri

Bu belirti omicron olanlarda yok! İşte omicron mu delta mı ayırt etmenin yolu...

Ülke genelinde hem Covid-19 Omicron varyantı hem de “domuz gribi” olarak isimlendirilen İnfluenza A H1N1 salgınından dolayı vaka sayıları hızla artmaya başladı.

Bu belirti omicron olanlarda yok! İşte omicron mu delta mı ayırt etmenin yolu... - Sayfa 1

Pandeminin başından bu yana farklı ülkelerdeki bilim insanları, yeni tip koronavirüs ile ilgili çalışmalar yapmış ve bu çalışmalardan elde edilen bilgileri dünyanın geri kalanıyla paylaşmıştır. Oldukça geniş bir virüs ailesi olan koronavirüsler, daha önceki yıllarda şiddetli akut solunum yetmezliği sendromu (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS) ve Orta Doğu solunum sendromu (Middle East Respiratory Syndrome, MERS) olarak bilinen iki büyük salgına neden olmuştur. Yeni tip koronavirüs olarak adlandırılan SARS-CoV-2 virüsü de iki yıldır devam eden COVID-19 pandemisine neden olmuştur.

Bu belirti omicron olanlarda yok! İşte omicron mu delta mı ayırt etmenin yolu... - Sayfa 2

SARS-COV-2 NASIL HASTALIK YAPAR?
SARS-CoV-2 virüsü, insanlarda hücrelere girerek enfeksiyon hastalığı oluşturur. Yeni tip koronavirüs, insan hücrelerine girmek için normalde kan basıncının düzenlenmesinden sorumlu olan Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim-2 (Angiotensin Converting Enzyme-2, ACE-2)’nin reseptörlerine bağlanır. Bu reseptörler aracılığıyla hücreye giren virüs, hücre içindeki yapıları, proteinleri kullanarak kendi genetik materyalini çoğaltmaya, kendi sayısını artırmaya çalışır. Bu sırada vücuda yabancı bir patojenin girdiğini algılayan bağışıklık sistemi de virüsü yok etmek üzerine devreye girer. Bağışıklık sisteminin oluşturduğu bu yanıt da hastalarda inflamasyon (iltihaplanma) belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur.

Bu belirti omicron olanlarda yok! İşte omicron mu delta mı ayırt etmenin yolu... - Sayfa 3

COVID-19 BELİRTİLERİ NELER?
Yeni tip koronavirüs ile enfekte olan kişilerin bazıları hastalığı hiç semptom göstermeden (asemptomatik) veya oldukça hafif semptomlarla atlatır. Ancak bazı kişilerde enfeksiyon daha ağır seyreder ve hastaların hayatını tehdit edecek ölçüde ciddi belirtiler ortaya çıkabilir.

Hastalarda görülen COVID-19 belirtileri şu şekildedir:

Bu belirti omicron olanlarda yok! İşte omicron mu delta mı ayırt etmenin yolu... - Sayfa 4

Öksürük,
Ateş,
Yorgunluk,
Nefes darlığı,
Solunum güçlüğü,
Kas ve eklem ağrıları,
Baş ağrısı,
Titreme ,
Boğaz ağrısı,
Burun akıntısı,
Mide bulantısı,
Kusma,
Ciltte döküntü,
İshal,
Gözlerde kızarıklık, sulanma