Anasayfa /  Kültür sanat

Bolaño külliyatının mikrokozmosu: Amerika Kıtasında Nazi Edebiyatı

Amerika Kıtasında Nazi Edebiyatı, Amerika kıtasının iliklerine işlemiş Nazizmi, aşırı sağa meyilli kurmaca aydınların ve yazarların yaşamöyküleri üzerinden ele alıyor.

Abone ol
Abone ol 17 Ekim 2023 21:57

BOLAÑO KÜLLIYATININ MIKROKOZMOSU: AMERIKA KITASINDA NAZI EDEBIYATI

Amerika Kıtasında Nazi Edebiyatı, Amerika kıtasının iliklerine işlemiş Nazizmi, aşırı sağa meyilli kurmaca aydınların ve yazarların yaşamöyküleri üzerinden ele alıyor.

Fazla gecikmeden bu dünyada yer edinmenin sadece ve sadece iki yolu olduğunu kavradı: Ya açık şiddet yoluyla, ki bunun pek oluru yoktu, çünkü bir damla kan görmeye bile tahammülü olmayan sakin mizaçlı ve sinirleri zayıf bir adamdı ya da üstü örtük bir şiddet biçimi olan, insana saygınlık kazandıran ve yolun başındaki bazı hassas ülkelerde sınıf atlamanın yöntemlerinden biri olan edebiyatla.

SANATÇILARIN CANAVARLIKLARINI GÖRMEZDEN GELEBILIR MIYIZ?
 
Roberto Bolaño Amerika Kıtasında Nazi Edebiyatı'nda Amerika kıtasının iliklerine işlemiş Nazizmi aşırı sağa meyilli kurmaca aydınların ve yazarların yaşamöyküleri üzerinden ele alır.
Bolaño külliyatının dönüm noktaları sayılabilecek eserlerin çıkış noktalarını barındıran bu roman, özgün yapısı, sınıflandırılamaz içeriği ve benzersiz yaratıcılığıyla Şilili yazarın klasiklerinden.
 
"Bolaño'nun vahşi yaratıcılığı onu doğrudan Borges'in alanına yerleştiriyor - kurgu ve gerçek arasındaki devinimden muazzam bir güç alan bir başka yazar daha."

Publishers Weekly

Kitap Adı: Amerika Kıtasında Nazi Edebiyatı 
Yazar: Başar Başarır
Çeviri: Çiğdem Öztürk
Yayınevi: Can Yayınları
Dizi: Can Modern
Tür: Roman
Sayfa Sayısı: 240
Fiyatı: 145,00 TL

ROBERTO BOLAÑO 

1953'te Şili'de doğdu. Çocukluğunu Şili'de, ilkgençliğini Meksika'da geçiren Roberto Bolaño yirmili yaşlarda Avrupa'ya giderek Katalonya'ya yerleşti. Geçimini bekçilik, mevsimlik işçilik, bulaşıkçılık gibi işlerden sağlarken bir yandan da şiirler ve romanlar kaleme aldı. İlk çocuğunun dünyaya gelmesinin ardından gelirini artırmak amacıyla düzyazıya ağırlık vermeye başladı. Vahşi Hafiyeler (1998) romanıyla Rómulo Gallegos ve Herralde ödülleri başta olmak üzere birçok ödül kazanmasıyla Latin Amerika edebiyatının Boom kuşağından beri en önemli romancısı olarak gösterildi, eserleri birçok dile çevrildi. 2003'te Barcelona'da öldü.
 
ÇİĞDEM ÖZTÜRK

1978'de İstanbul'da doğdu. Adam Yayınları'nın ve Adam Öykü, Adam Sanat, Pazartesi, Roll, Expres s, Bir+Bir dergilerinin mutfağında çalıştı. Çevirdiği kitaplar arasında Küba'da Sosyalizm ve İnsan (Ernesto Che Guevara), Tavşan Deliğinde Fiesta (Juan Pablo Villalobos), Bonzai, Eve Dönmenin Yolları ve Ağaçların Özel Hayatı (Alejandro Zambra) bulunuyor.

Yorumlar