Anasayfa /  Sağlık

Böbrek taşı nasıl düşer? Böbrek taşının nedenleri nedir? Böbrek taşı belirtileri nelerdir?

Böbrek taşı nasıl düşer? Böbrek taşının nedenleri nedir? İdrarda taş oluşumunu engelleyen bazı koruyucu maddelerin eksik olması sonucu böbrek taşlarının meydana geliyor. Böbrek taşı nasıl düşer?

Abone ol
Abone ol 13 Ocak 2021 07:42

Böbrek taşı nasıl düşer? Böbrek taşının nedenleri nedir? Böbrek taşı belirtileri nelerdir?

Normal şartlarda idrar içerisinde bulunan ve birikmeden atılması gereken kristallerin herhangi bir sebeple tam olarak atılamaması ve bir araya gelmesi veya idrarda taş oluşumunu engelleyen bazı koruyucu maddelerin eksik olması sonucu böbrek taşlarının meydana geliyor.

Böbrek taşı belirtileri nelerdir?
Böbrek taşı böbreğinizin içinde hareket etmeden veya üreterin (böbrek ve mesaneyi bağlayan tüp damar) içine girmeden belirtilere neden olmayabilir. Ancak bu durum gerçekleşirse aşağıdaki belirti ve semptomları yaşayabilirsiniz:

Sırtınızda ve arka yanınızda kaburgaların altında şiddetli ağrı
Alt karın ağrısı ve kasıklara doğru yayılan ağrı
Dalgalar halinde gelen ve şiddeti değişen ağrı
İdrar yaparken acı
Pembe, kırmızı veya kahverengi idrar
Bulanık veya pis kokulu idrar
Mide bulantısı ve kusma
Sürekli idrara çıkma ihtiyacı
Normalden daha sık idrara çıkma
Bir enfeksiyon durumunda ateş ve titreme
Küçük miktarlar idrar yapabilme
Böbrek taşı idrar yolunuzdan geçerken veya farklı bir yere doğru hareket ederken ağrının şiddeti artar veya azalır.

Böbrek taşının nedenleri
Bbörek taşı oluluşm nedenleri:

Günlük yetersiz sıvı alımı,
Genetik bazı hastalıklar,
Hiperparatirodizim, hipertiroidi gibi hormone bozukluğuna yol açıp kan kalsiyum düzeyini arttıran hastalıklar,
Yüksek hayvansal protein ile beslenme,
Liften fakir diyetle beslenme,
Aşırı tuz tüketimi,
Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları,
Böbreklerin anatomik yani yapısal bozuklukları,
Sedanter (düzensiz fiziksel aktiviteli) yaşam,
Genetik aile öyküsü,
Çevresel faktörler,
Yaş ve cinsiyet.

Böbrek taşı nasıl düşer?
Böbrek taşı nasıl düşer sorusunun taşın boyutu ve oluşma sebebine göre farklılık gösterir.

Küçük böbrek taşının düşürülmesi
Küçük böbrek taşlarının çoğu invazif tedavi gerektirmez. Küçük taşı aşağıdakileri yaparak kanallardan geçerek düşürülmesi mümkündür;

Bol su içme: Günde 2 ila 3 litre kadar su içmek, üriner sisteminizi konple boşaltmak için yardımcı olabilir. Doktorunuz size aksi belirtmediği sürece, berrak ve açık renkli idrar görene kadar yeterli miktarda sıvı (çoğunlukla su) tüketin.
Ağrı kesici kullanımı: Küçük bir taştan geçmek rahatsızlık verebilir. Hafif ağrıyı hafifletmek için doktorunuz ibuprofen (Advil, Motrin IB, diğerleri), asetaminofen (Tylenol, diğerleri) veya naproksen sodyum (Aleve) gibi ağrı kesiciler önerebilir.
Tıbbi terapi: Doktorunuz böbrek taşınızı rahat hareket etmesi için size bir ilaç verebilir. Alfa engelleyici olarak bilinen bu tür ilaçlar, üreterinizdeki kasları gevşeterek böbrek taşını daha hızlı ve daha az ağrı ile hareket ederek, düşmesine yardımcı olur.
Büyük böbrek taşının düşürülmesi
Kendi başlarına geçemeyecek kadar büyük olduklarından kanamaya veya böbrek hasarına sebep olan, ayrıca devam eden idrar yolu enfeksiyonlarına neden oldukları için yaygın önlemlerle tedavi edilemeyen büyük böbrek taşlarının düşürülmesinde daha kapsamlı tedavi gerektirebilir. Prosedürler şunları içerebilir:

Taşları parçalamak için ses dalgaları kullanmak. Bazı böbrek taşları için, boyut ve olduğu yere bağlı olarak, doktorunuz ekstracorporeal litotripsi şok dalgası (ESWL) adı verilen bir prosedür uygulayabilir. Taşlar daha küçük parçalara kırılır ve rahatça düşürülür.
Taşı düşürmek için bir skop kullanmak. Üreterinizde veya böbrekte görece daha küçük bir taşı çıkarmak için, doktorunuz üretra ve mesane boyunca kamera ile donatılmış ince ışıklı bir tüp ile (üretroskopi) üreterinize girerek taşın düşmesini sağlayabilir.
Son çare olarak; Böbrekte çok büyük taşların çıkarılması ameliyatı. Perkütan nefrolitotomi adı verilen bir işlemle, sırtınızda açılan küçük bir kesiden sokulan aletler kullanılarak bir böbrek taşının cerrahi olarak çıkarılabilir. Bir kere taş düşüren hastaların 5 yıl içerisinde ikinci taşı düşürme riskinin yüzde 50-60 oranında olduğunu bildiren Biri, bu nedenle yıllık düzenli kontrollerin yapılmasının önemlidir.

Eğer böbrek taşı belirtileri gösteriyorsanız, ağrıları azaltmak ve süreci rahat rahat atlatmak istiyoruz  bol bol su içmeyi asla ihmal etmeyin.

 

Yorumlar