Anasayfa /  Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres'ten israil açıklaması!

BM Genel Sekreteri Guterres, çatışmalarda bir yılda hayatını kaybeden çocuk sayısının yüzlerle sınırlı olduğu bir dönemden geçtik. Ancak Gazze'de kısa bir süre içinde binlerce çocuğun kaybıyla karşı karşıya kaldık. Bu, (İsrail'in) askeri stratejisinde açık bir hata olduğunu gösteriyor.

Abone ol
Abone ol 09 Kasım 2023 13:00

BM Genel Sekreteri Guterres, çatışmalarda bir yılda hayatını kaybeden çocuk sayısının yüzlerle sınırlı olduğu bir dönemden geçtik. Ancak Gazze'de kısa bir süre içinde binlerce çocuğun kaybıyla karşı karşıya kaldık. Bu, (İsrail'in) askeri stratejisinde açık bir hata olduğunu gösteriyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Reuters Next" etkinliğinde yaptığı konuşmada, "Çatışmalarda bir yılda ölen çocuk sayısı yüzlerle ifade edilirdi. Gazze'de kısa sürede binlerce çocuk öldürüldü. (İsrail'in) askeri yönteminde bir hata olduğu açık." dedi.

Guterres, Hamas'ın rehin tuttuğu kişilerin acilen ve koşulsuz olarak serbest bırakılması gerektiğini vurgulayarak, bu çerçevede etkili olan ülkelerle temas halinde olduklarını belirtti.

Gazze'ye insani yardım erişiminin kilit öneme sahip olduğunu söyleyen Guterres, mevcut durumda günde sadece 630 yardım tırının girebildiğini ve bu durumun yetersiz olduğunu ifade etti. Ayrıca, Gazze'ye hala yakıt girişine izin verilmediğini ve su, gıda, ilaç tedarikinin büyük sıkıntı yaşadığını belirtti.

"İnsani durum felaket"

Guterres, Gazze'deki insani durumu "felaket" olarak nitelendirerek, tüm tarafların uluslararası insancıl hukuka saygı göstermesi gerektiğini vurguladı. Her yıl çatışmalarda ölen çocuklarla ilgili BM raporunu hatırlatan Guterres, "Çatışmalarda bir yılda ölen çocuk sayısı yüzlerle ifade edilirdi.

Gazze'de kısa sürede binlerce çocuk öldürüldü. (İsrail'in) askeri yönteminde bir hata olduğu açık." dedi. İnsani ateşkesin sağlanması gerektiğini belirten Guterres, savaş hukukuna uyulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Gazze'den gelen korkunç görüntülerin, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının ardından İsrail'e yönelik oluşan sempatiyi sorgulatıcı bir etki yarattığını ve İsrail'in savaş hukukuna uymasının kendi çıkarına olacağını ifade etti.

"Mahkemelerin işine karışamayız"

Guterres, "Hamas ya da İsrail'e yönelik savaş suçları iddiaları Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanır mı?" sorusuna, "Buna mahkeme karar verir. Mahkemelerin işine karışamayız." şeklinde yanıt verdi. Ayrıca, Uluslararası Ceza Mahkemesinin bağımsızlığına saygı duyduklarını ve gerekli her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.

"BM'nin parası ve gücü yok ama sesi var"

Guterres, BM'nin ne yapabileceği sorusuyla ilgili olarak, "Paramız yok, gücümüz yok ama BM Şartı'na dayanan bağımsız bir sesimiz var." şeklinde konuştu. Ayrıca, BM'nin "bir araya getirme kapasitesi" olduğunu da vurguladı. Gazze'deki saldırılarda ölen BM personeli sayısının 92'ye yükseldiğini belirten Guterres, çalışanlara güvenli bir ortam sağlamanın mümkün olmadığını ifade etti.

"BM'nin gelecekteki rolüne üye ülkeler karar verebilir"

Guterres, gelecekte BM'nin Gazze'de üstlenebileceği rol konusunda, bu kararı üye ülkelerin verebileceğini belirtti. "Ancak bence askeri operasyonun ardından Filistin yönetiminin Gazze'de de siyasi kontrolü ele alması ideal senaryo olacaktır." şeklindeki değerlendirmesinde, iki devletli çözüm için ciddi müzakerelerin başlatılması gerektiğini ifade etti.

Yorumlar