Anasayfa /  Foto Galeri

Bingöl'de üreticilerin 'tatlı' telaşı başladı: 70 hastalığa şifa oluyor

Bingöl'de bir bölgenin neredeyse 100 yıldır geçim kaynaklarından biri olan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün 2018 yılında çalışmalarına başladığı ve 2021’nin Ocak ayı itibariyle Türk Patent ve Marka Kurumu’nca coğrafi işaret alan ‘Sivan Dut Pekmezi’, Bingöl Çobantaşı Kavurmasının ardından coğrafi işaret alan ikinci ürün oldu.

Bingöl'de üreticilerin 'tatlı' telaşı başladı: 70 hastalığa şifa oluyor - Sayfa 1

Bingöl'de üreticilerin 'tatlı' telaşı başladı: 70 hastalığa şifa oluyor

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün 2018 yılında çalışmalarına başladığı ve 2021’nin Ocak ayı itibariyle Türk Patent ve Marka Kurumu’nca coğrafi işaret alan ‘Sivan Dut Pekmezi’, Bingöl Çobantaşı Kavurmasının ardından coğrafi işaret alan ikinci ürün oldu.

Bingöl'de üreticilerin 'tatlı' telaşı başladı: 70 hastalığa şifa oluyor - Sayfa 2

Genç ilçesine bağlı 33 köyün bulunduğu Servi Bölgesi’nin neredeyse tüm köylerinde yüzyıldır ekonomik kazancın elde edildiği dut pekmezinin tatlı telaşı başladı.

Bingöl'de üreticilerin 'tatlı' telaşı başladı: 70 hastalığa şifa oluyor - Sayfa 3

Dut hasadının yapıldığı ve kazanların kaynadığı merkeze 40 kilometre uzaklıkta olan Büyükköy ve Güzeldere köylerinde imece usulü ile ağaçtan silkelenen dutlar, ayıklanarak kaynatılması için hazırlanıyor.

Bingöl'de üreticilerin 'tatlı' telaşı başladı: 70 hastalığa şifa oluyor - Sayfa 4

Köylerde kadın ve erkeklerin imece usulü hep birlikte hazırlamaya çalıştığı dut pekmezi, kaynatılıp süzüldükten sonra köylerdeki topraklı evlerin damına konularak birkaç gün güneş ışığında dinlendirilmeye bırakılıyor.