Anasayfa /  Ekonomi

Bankada bir milyon Türk Lirasına sahip bir bireyin geliri ne kadar?

Merkez Bankası'nın faiz politikasındaki karar, bankalardaki mevduat ve kredi faizlerini yükseltti. Bu durumda, 1 milyon Türk Lirasına sahip bir bireyin elde edeceği gelir ne kadar olacak? İşte detaylı oranlar...

Abone ol
Abone ol 03 Aralık 2023 11:00

Merkez Bankası'nın faiz politikasındaki karar, bankalardaki mevduat ve kredi faizlerini yükseltti. Bu durumda, 1 milyon Türk Lirasına sahip bir bireyin elde edeceği gelir ne kadar olacak? İşte detaylı oranlar...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 40'a çıkardı. Bu kararın etkisiyle bankalardaki mevduat ve kredi faizleri güncellendi.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, verdiği röportajda, bir kişinin bankada 1 milyon TL bulundurması durumunda 32 gün içinde 50 bin TL kazanabileceğini belirtti. Faiz artışı öncesinde aylık kazancın yaklaşık 45 bin TL olduğunu ifade eden Bayram, mevcut durumun yatırım ortamını daralttığını vurguladı.

Bu durumun insanları, paralarını mevduatta tutmaya yönlendirdiğini ve ev veya araba almak yerine bu tercihleri güçlendirdiğini söyledi.

Bayram, Merkez Bankası'nın parasal sıkılaşmanın sona erdiğini belirtti, ancak faiz artırımı yapmayacağına dair net bir ifade kullanmadığını dile getirdi. Ayrıca, üye iş yerlerinin pos cihazlarının faiz oranlarının sabit tutulacağını, kredi kartı gecikme faizleri ve nakit çekim avanslarında faizin değişmeyeceğini belirtti.

Ekonomistlerin genel beklentisi, yıl sonunda faiz oranlarının yüzde 45 seviyelerinde olacağı yönündeydi. Ancak Bayram, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın yurt dışı temaslarının, yabancı yatırımcıların faizlerin yükselmesini ve Türk Lirası'na olan güvenin artmasını beklediklerini söyledi.

Bayram, seçim öncesi yatırımcılara güven vermek amacıyla hızlı bir faiz artışı yapıldığını ve bu nedenle yakın bir zamanda 250 baz puanlık bir artış beklentisi içinde olduğunu ifade etti. Ancak beklenmedik bir şekilde 500 baz puanlık bir artışın da gerçekleşebileceğini dile getirdi.

Yorumlar