Anasayfa /  Sağlık

Bamya tohumu faydaları nelerdir? Nerelerde kullanılır?

Protein içeren yiyecekler denildiğinde ilk akla et gelse de etin tadından hoşlanmayanlar ve vejetaryenler protein içeren alternatif gıdalara yöneliyor. Birçok etten daha fazla proteine sahip olan magnezyum deposu bir gıdanın faydaları saymakla bitmiyor.

Abone ol
Abone ol 26 Nisan 2023 15:57

Protein, kemiklerin ve vücudun direncinin sağlığı için oldukça önem taşıyor. Genellikle hayvansal ürünlerde bulunan protein tüketimine dikkat etmek gerekiyor. Alternatif protein kaynakları arayanların vazgeçilmezi olan mercimeğin yanı sıra bamya tohumunun da yüksek protein içerdiği öğrenildi. Doğal ağrı kesici etkisi bulunan bamya tohumunun faydaları duyanları şaşırtıyor.

 Bamya tohumunun faydalari

Protein deposu olduğu kabul edilen bamya tohumu vegan ve vejetaryenler için de tüketilebilir bir besin alternatifidir. Hatta bamya tohumundaki protein mercimek, börülce ve yer fıstığından daha fazladır. Bazı kırmızı etlerden de daha fazla protein içerdiği düşünülür.

Kalp krizi ve felç riskini düşürebilir

Magnezyumun kan basını düşürmede ve kalp sağlığı üzerindeki etkileri bilinir. Bamya tohumu ise bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum bakımından zengin besinlerin tüketilmesi kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler hastalık risklerinin de düşmesine katkı sağlayabilir. Potasyum, sodyum ve sıvı dengesinin sağlanmasında etkilidir. Kan damarlarının ve atardamarın gevşemesini destekler. Ancak kan sulandırıcı ilaç tedavisi gören kişiler bamya tohumu tüketmeden önce doktoruna danışmalıdır.

Kilo almanızı engeller

Bamya tohumları çözünebilir ve çözünemez lifler içerir. Lifli gıdalarla beslenmek bamya tohumu faydası olarak kabul edilir. Çünkü lifli gıdalar sağlıklı kalp ve sindirimi destekler. Kabukları bamya tohumunun lifli yapısını zenginleştirir. Bu kabuklar diyet lifi bakımından yüksek olmasıyla kilo vermeye yardımcı olabilir. Çözünebilir lif yemek yedikten sonra tokluk hissi vermesiyle bilinir. Böylelikle tok kalmanızı sağlayarak kilo almanız engellenebilir. Obezite riskine karşı lifli gıdalarla beslenmek alınabilecek en önemli önlemlerden biridir.

Bağışıklık sistemini korur

Lifli yapısı bağırsaklardaki ve midedeki iyi bakterilerin desteklenmesine ve vücudu enfeksiyonlardan korumasını sağlayabilir. Böylelikle bağışıklık desteklenmiş olur. Antioksidan içeriği de bamyanın sağlıklı bir besin olmasında bir etkendir.

Kan şekerini dengeler

Bamya, insülin hassasiyetini artırarak kan şekerini dengelemeye çalışır.

Böbrek sağlığını korur

Bamyanın böbrek hastalıklarına karşı koruyucu bir etkisi olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Özellikle diyabet hastalarının yaşadığı böbrek hasarına karşı bamya tüketilebilir. Öte yandan bamyadaki oksalat içeriği böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlar.

Diz ağrısı için bamya tohumu

Diz ağrısı için bamya tohumu tüketebilirsiniz. Kemikleriniz için fayda sağlayacak bamya tohumlarını yemeklere eklemeden çiğ veya kuru şekilde yiyebilirsiniz. Dilerseniz çorba, makarna, salata ve ekmeklerinizle birlikte bamya tohumunu tüketebilirsiniz. Bamya tohumu yutmak insanlar arasında yaygındır. Ancak bamya tohumu kürü gibi çeşitli alternatif tedaviler uygulamak bilimsellikten uzak kabul edilir. “Bamya tohumu ne işe yarar?” dendiğinde eklem ve kemikler için faydalı olabileceğini söylemek zengin kalsiyum, magnezyum gibi içeriği sayesinde mümkündür. Ancak yine de diz ağrısı için bamya tohumu yutmak doktorunuzun uyguladığı tedavinin yerine geçemez.

 

Yorumlar