Anasayfa /  Sağlık

Bağırsak kurdu çocuklarda kansızlık belirtisi

Bağırsak kurdu çocuklarda kansızlık belirtisi

Abone ol
Abone ol 19 Ocak 2016 18:52

Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, sorunun, hijyen kurallarına dikkat edilerek ve erken evrede tedaviye başlanarak kontrol altına alınabileceğini ifade etti.

Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, bağırsak kurdu belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

-BEBEKLİKTEN İTİBAREN BULAŞABİLİR-

Bağırsak kurdu yani parazitlerin bulaşmasına zemin hazırlayan en önemli sorunun, hijyen kurallarına dikkat edilmemesi olduğunun altını çizen Nemlioğlu, bebeğin doğduğu ve beslenmeye başladığı andan itibaren bağırsak kurtlarıyla karşılaşma riski olduğunu bildirdi. Nemlioğlu, bebeklerde anne sütünden ek besinlere geçildiği dönemde besinler hazırlanırken hijyen kurallarına uyulmasını önererek “Aksi takdirde parazit bulaşabilir. 12 ay civarındaki bebeklerde her şeye dokunma ve bulduklarını ağzına götürme güdüsü güçlü olduğundan, bu yaş grubunda bağırsak parazitlerine daha sık rastlanır. Bağırsak kurtlarına bağlı enfeksiyonlar genellikle belirti vermez. Ancak çocuklarda ilerleyen dönemde anemi, beslenme bozukluğu, fiziksel ve zihinsel gelişimde azalmaya neden olabilir” açıklamasında bulundu.

-ÇOCUĞUN AĞZINDAN GECE UYKUSUNDA SALYA GELİYORSA…-

Çocuğun parazit kapması sonucu oluşabilecek belirtilerden bahseden Nemlioğlu, genital bölgede kaşıntı, gece uykuda ağızdan salya akması, diş gıcırdatma, iştahsızlık, kansızlık, aşırı gaz çıkarma, geğirme, ishal, bulantı-kusma durumlarında parazit ihtimalinin akla gelmesi gerektiğini dile getirdi.
Bazen bebeklerin bezlerinde kıl kurtları görülebileceğini ifade eden Nemlioğlu, çok küçük çocuklarda ve bebeklerde parazite rastlanmasının, bağışıklık sistemi ile ilgili çok önemli sorunların habercisi olabileceğini bildirdi. Nemlioğlu, hastalığın basit temizlik kurallarına uyulması ve parazit taşıyanların tedavi edilmesi ile kontrol altına alınabileceğini ekledi.

-EVDEKİ TÜM BİREYLER TEDAVİ EDİLMELİ-

Nemlioğlu, bağırsak kurtlarının teşhisi için öncelikle dışkıda inceleme yapılması gerektiğini, bu işlemin birkaç kez tekrarlanabileceğini kaydetti. Anne-baba ya da bakıcının, çocukların makat bölgelerindeki kıl kurtlarını çıplak gözle gördüğü durumlarda tetkik yapılmadan da tedaviye başlanabileceğini ifade eden Nemlioğlu,  “Enfeksiyon evde ortaya çıktığında ailedeki diğer bireylere de hızla bulaşacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle hangi ilaç grubu kullanılırsa kullanılsın tüm ailenin veya grubun tedavi edilmesi gerekir. Bağırsak kurdu ve parazitiyle karşılaşıldığı takdirde; iç çamaşırları kaynatılarak yıkanmalı, mümkünse ütülenmeli ve tırnaklar kısa kesilmelidir” ifadelerini kullandı.

Nemlioğlu, bağırsak kurtlarını evden uzak tutmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Anne sütüyle beslenme koruyucudur. Bu nedenle bebekler ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmelidir.
Ek besinlere geçildiği andan itibaren besinlerin hazırlanması, saklanması ve bebeğe sunulması aşamalarında temizlik kurallarına dikkat edilmelidir.
Mama hazırlarken kullanılan sular güvenilir ya da kaynatılmış olmalıdır.
Kaynağı belli olmayan sular ve kuyu suları hiçbir zaman kullanılmamalıdır.
Çiğ et ve ürünleri tüketilmemelidir.
Sebze ve meyveler çiğ tüketilecekse mutlaka iyi yıkanmalıdır.
Çocukların çıplak ayakla toprakta gezinmesi önlenmeli ve mutlaka ayakkabı giymeleri sağlanmalıdır.
Sokak kedi ve köpekleriyle temas en aza indirgenmelidir.”

Yorumlar