Anasayfa /  Dünya

Ayasofya Camii'ndeki ilk Cuma mesajını dünya böyle gördü !

Müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya'da 86 yıl sonra cuma namazı kılınacak olması dünya basınına yansıdı. Washington Post gazetesinin haberinde, İslamcı ve milliyetçi kesimin 'zafer kazandığı' ifade edildi.

Abone ol
Abone ol 24 Temmuz 2020 17:15

Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesi kararının ardından  ilk cuma namazı bugün kılınıyor. 86 yıl sonra kılınacak cuma namazı, dünya basınında geniş yer buldu. Washington Post gazetesi, “Müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya’da ilk namaz” manşetiyle verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği bu kararın ‘Müslüman destekçilerini memnun ettiğini’ belirtildi.

 

‘MİLLİYETÇİ KESİMİN ZAFERİ’

Haberde, Hıristiyan liderlerin kararın ‘bölücü olabileceği’ konusunda uyarıda bulunduğu ifade edildi. Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesiyle beraber, İslamcı ve milliyetçi kesimin ‘zafer kazandığı’ ifadeleri kullanıldı.

 

‘ESKİ İSTANBUL MÜZESİ’

BBC’nin Ayasofya’yı ‘eski İstanbul müzesi’ olarak nitelendirdiği haberinde, UNESCO’nun dünya mirası saydığı Ayasofya’nın camiye dönüştürülme kararının ‘herkesi mutlu etmediği’ aktarıldı. Haberde, “İstanbul’un seküler muhalefet partisi, bu kararın dini değil siyası olduğunu savunuyor” ifadelerine yer verildi.  Cuma namazı için hazırlıkların sürdüğünün belirtildiği haberde, mozaiklerin büyük ölçüde panellerle kapatıldığına dikkat çekildi.

 

‘TÜRKİYE’DE MUHALEFETE YOL AÇMADI’

CNN International’ın haberinde, Ayasofya’nın müze statüsünün kaldırılmasının dünya genelinde tepKi çektiği ancak ‘Türkiye içinde geniş muhalefete yol açmadığı’ belirtildi.

Türkiye’de hükümetin, Ayasofya’da yer alan tarihi eserlere zarar gelebileceği konusundaki şüpheleri güvence altına aldığı, cuma namazı sırasında mozaikleri gizlemek için bir sistem geliştirildiği aktarıldı. 

Yorumlar