Anasayfa /  Yaşam

Ayakkabı boyacılığından pizza imparatorluğuna !

2001 yılında ABD’ ye gelen Akdeniz, kendisini otobüs durağında karşılayacak olan arkadaşı gelmeyince cebindeki parası bittikten sonra günlerce evsiz, aç ve susuz kaldı. New York’ta sokakta yaşadığı günlerde çeşitli tehlikeler atlattı.

Abone ol
Abone ol 09 Şubat 2020 18:31

Aldığı ödüllerle ününe ün katan  Hakkı Akdeniz, 1980 yılında Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde doğdu. Fakir bir ailenin çocuğu olan Akdeniz 13 yaşına kadar Diyarbakır’da ayakkabı boyacılığı yaptı ve lahmacuncuda çalıştı.

13 yaşında Kanada’daki abisinin yanına göç etti. Abisinin dükkanında pizza yapmayı öğrenen Akdeniz’i şampiyonluğa yükseltecek pizza serüveni de böylece başlamış oldu. 

2001 yılında ABD’ ye gelen Akdeniz, kendisini otobüs durağında karşılayacak olan arkadaşı gelmeyince cebindeki parası bittikten sonra günlerce evsiz, aç ve susuz kaldı. New York’ta sokakta yaşadığı günlerde çeşitli tehlikeler atlattı.

Bir gün sabaha karşı, sokakta tanıştığı Senegalli evsiz arkadaşıyla üzeri kapalı bir çöp konteynerinde uyurken, konteynıra yanaşan bir çöp kamyonuna, çöplerle birlikte atıldığı anda uyanarak, son anda kurtuldu ve aynı zamanda Senegalli arkadaşının da canını kurtardı.

 


Biraz Fransızca bilmesine rağmen İngilizce konuşamayan Akdeniz için New York’ta evsiz kaldığı dönem daha da zor geçti. Kendisi gibi İngilizce bilmeyen Senegalli arkadaşıyla Fransızca konuşan Akdeniz, birlikte başvurdukları evsizler barınağına, kimliği olmadığı için kabul edilmediler. Daha sonra başka bir barınağa kabul edilen Akdeniz burada 96 gün kaldı.

Barınakta tanıştığı evsiz bir Türk kadını, kendisini Adıyamanlı bir restoran sahibinin yanına götürdü ve iş bulmasını sağladı. Daha sonra bir kaç farklı restoranda çalışan Akdeniz, bu arada boks sporuyla ilgilenmeye başladı. Disiplinli çalışması onu, amatör dalda ABD Altın Eldiven şampiyonluğuna ulaştırdı.

 

YARI BORÇ PARA İLE PİZZA DÜKKANI AÇTI

Kaburgasının kırılmasıyla boksu bırakan Akdeniz, yarı borç parayla 2009 yılında küçük bir pizza dükkanı açarak pizza hamuru açma işine yoğunlaştı.

Akdeniz, birçok defa bu alanda yapılan akrobasi yarışmalarına katılırken, ilk katılımda ancak 87’nci olabildi. Bu başarısızlığı onu yıldırmadı. Daha sonra İtalya’da ABD’yi temsilen katıldığı yarışmada dünya birincisi oldu. Akdeniz, ABD’deki yarışmalarda da akrobatik şekilde pizza şampiyonluğunu kazanmasıyla ününe ün katarken, bu arada ardı ardına açtığı pizza dükkanlarının sayısını da 13 e çıkarttı.

EVSİZ KALDIĞI GÜNLERİ UNUTMADI

2012’de ABD’deki Sandy kasırgası sırasında New York esnafı, bir pizza dilimi veya sandviçi 20 dolara satarak haksız kazanç elde etmeye çalışırken, Hakkı Akdeniz, 3 dükkanını açarak New Yorklulara günlerce ücretsiz pizza ve içecek dağıttı. 

Akdeniz Manhattan’daki evsizler için yardım ağı oluşturdu. Evsiz erkeklerin saçlarını kesmeyi kabul eden bir berber ve duşlarını kullanmalarına izin vermek isteyen bir spor salonu da buldu.

Evsizlere giyecek yardımı yapan Pizza kralı, aynı zamanda dükkanlarında artan pizzaları ise çöpe atmayarak, haftanın 6 günü kendisinin de bir dönem kaldığı Bowery Mansion adlı evsizlerin bulunduğu barınağa pizza kutularının içine para koyarak yardım etmeye devam ediyor.

“YILIN EN İYİ İNSANI” ÖDÜLÜNÜN SAHİBİ OLDU

Amerika Yardım Meclisi tarafından “Yılın En İyi İnsanı” ve “Yılın Adamı” ödülüne layık görüldü.

ABD Temsilciler Meclisi’nin “sosyal adalet şampiyonu”, “toplumda lider” ve “iş dünyasında öncü” olarak nitelendirilmesinden dolayı ödüle layık gördüğü Akdeniz’in, New York Eyaleti Meclisi tarafından verilen ödülde ise “topluma örnek hizmetler veren” ve “işinde eşsiz kişisel başarıya imza atan” bir birey olduğu vurgulandı ve “Beacon Award Başarılı Göçmen Oscar Ödülüne” layık görüldü. 

New York Şehri Konseyi tarafından “toplumdaki fevkalade başarıları ve üstün hizmetleri” nedeniyle ödüllendirilen Akdeniz, Manhattan Bölgesi Başkanlık Ofisi’nden de “Yaşadığı Şehri İyileştirme ve Toplumu Zenginleştirme” adına bir ödül aldı.

Bugüne kadar dünya çapında toplam 12 ödül alan Hakkı Akdeniz adını sık sık dünyaca ünlü televizyon kanalları olan New York Times, FOX TV, FOX5, FOX NY, CNN, ABC, CBS, Food Network, Business İnsider, New York One, Good Morning America, Telemundo, Univision, Voice of America, Voice of New York ve PIX11 ‘de duyurmaktadır.

Hakkı Akdeniz; “hayalim, doğduğum büyüdüğüm topraklar da gençlere örnek olup pizza okulu açmak ve Amerika’da evsizleri sadece yemek dağıtarak değil ev ve iş sahibi yaparak topluma kazandırmak çünkü sokakta kalan herkesin bir hikayesi vardır dileğim bir gün hiç kimsenin evsiz kalmaması”.

Dürüstlüğün her kapıyı açan bir anahtar olduğuna inanan Akdeniz “o anahtar herkeste olmalı” dedi.

Etiketler Hakkı Akdeniz pizza
Yorumlar